Kennisbank
Mis je informatie? Contact onsHier vind je een overzicht van onze artikelen, podcasts, whitepapers en webinars.
Artikelen over het verminderen van arbeidsrisico's
- 17 oktober 2024Blootstelling aan geluidIedereen kan zich wel beroepen voorstellen waarin mensen te maken kunnen krijgen met een (langdurig) te hoog geluidsniveau.
- 6 juni 2023De RI&E naar een hoger planWaar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 zijn de regels aangescherpt voor de toetsing van de RI&E. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?
- 17 oktober 2024Elektromagnetische stralingAls werkgever wil je dat je medewerkers veilig aan de slag zijn. Ook de beroepsgroepen met een verhoogd risico zoals lasser, metaalwerker en elektricien. Zij hebben kans op een verhoogde blootstelling aan elektromagnetische straling.
- 17 december 2021Ergonomisch verantwoord achter je bureauBijna 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt minstens 6 uur per dag aan of met een beeldscherm. Geen gevaarlijk werk, maar wel veel zitten en weinig bewegen en tegelijkertijd fysiek belastend. Om te voorkomen dat je hierdoor klachten krijgt, kun je meer doen dan je werkplek goed instellen. Ook thuis.
- 7 februari 2023Geef ongewenste omgangsvormen geen kansOngewenst gedrag komt voor in alle sectoren en helaas op grote schaal.
- 17 oktober 2024Infographic voorkom pestgedrag op de werkvloerPesten op het werk komt vaker voor dan je denkt . Tijd om er iets aan te doen. Want voorkomen van pestgedrag levert veel op.
- 17 oktober 2024Ioniserende stralingIn sommige branches, zoals in de gezondheidszorg en bij bepaalde industrieën, kunnen mensen worden blootgesteld aan ioniserende (radioactieve) straling. Bij het werken met ioniserende straling is extra alertheid geboden.
- 17 oktober 2024Arbeidshygiëne strategieChronische blootstelling aan gevaarlijke stoffen, biologische agentia, trillingen of geluid kan schade aan de gezondheid van je werknemers veroorzaken. Gericht onderzoek door een deskundige arbeidshygiënist helpt je om de kans op letsel en schade op de lange termijn te voorkomen.
- 17 oktober 2024Webinar RIEGoede werkomstandigheden zijn van belang om lekker in je vel te zitten op de werkvloer. Maar ben jij wel voldoende op de hoogte van de risico’s binnen jouw organisatie? Door hier regelmatig aandacht aan te geven voorkom je onnodige risico’s. Dit doe je met behulp van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Met de RI&E van Arbo Unie helpen we om de risico’s in kaart te brengen.
- 17 oktober 2024Webinar sociaal veilig werkklimaatHet succes van jouw organisatie wordt mede bepaald door de mensen die er werken. Als zij lekker in hun vel zitten, krijgen ze meer werk gedaan en behalen ze betere resultaten. In een sociaal veilige werkomgeving voelen medewerkers zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd. Hoe weet je of jouw organisatie een sociaal veilige werkklimaat heeft? Wat zijn risicofactoren en waar begin je als je een veilig klimaat wil ontwikkelen?
- 17 oktober 2024Webinar van pesten naar sociaal veilig gedrag2,6 miljoen werkenden zijn de dupe van pesten. Pesten is niet onschuldig, maar vormt een groot arbeidsrisico. Medewerkers kunnen last krijgen van stress, psychische problemen, depressies of uiteindelijk (langdurig) ziek worden. Hoe kun je als organisatie meer grip krijgen op pesten?
- 17 oktober 2024Week van de RIEWelke gezondheids- en veiligheidsrisico’s spelen in jouw organisatie? Het is belangrijk om dit in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uit te werken. Een aantal belangrijke onderwerpen over de RI&E heeft Arbo Unie overzichtelijk uitgewerkt in de onderstaande expert-artikelen.
- 18 oktober 2024Whitepaper niemand wil ziek worden van werkenNiemand wil ziek worden van werken
Artikelen over het bevorderen van gezondheid
- 29 oktober 2024Wat doet een leefstijlprogramma met medewerkers in ploegendienstWerken in ploegendienst brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo ligt overgewicht op de loer: niet alleen werkt nachtwerk ongezonde eetpatronen in de hand, ook de biologische klok raakt verstoord. In theorie kan een uitgekiend leefstijlprogramma de negatieve effecten verkleinen. Arbo Unie onderzoekt dit vanuit het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid samen met de Universiteit Maastricht in de praktijk.
- 2 september 2024Aandacht voor neurodiversiteit in je organisatieHet begrip neurodiversiteit duikt steeds vaker op. Ook op de werkvloer. Het heeft te maken met de verscheidenheid in hoe breinen functioneren. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Wat betekent neurodiversiteit voor organisaties en individuele medewerkers? En: waar kun je terecht wanneer de werking van je brein het werk in de weg zit?
- 18 oktober 2024Biologische factorenHet werken en in contact komen met micro-organismen als schimmels, bacteriën, parasieten en virussen, samen ‘biologische agentia’ genoemd, kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Arbo Unie zet haar expertise graag in voor je organisatie.
- 18 oktober 2024GesprekskaartjesVul je gegevens in en ontvang de download.
- 18 oktober 2024Hybride werkenVeel bedrijven bereiden zich voor om terug naar kantoor te gaan. Voor sommige medewerkers een heerlijk vooruitzicht terwijl anderen er juist tegenop zien. Hoe gaat het nieuwe werken er in het echt uitzien? Gaan we alleen voor vergaderingen naar kantoor of is het juist het samenwerken een reden om naar kantoor te gaan? Wie bepaalt dit? En hebben medewerkers hier zelf nog een stem in?
- 18 oktober 2024LunchkaartjesVul je gegevens in en ontvang de download.
- 20 november 2021Niet de overspannen werknemer, maar zijn baas is het probleemEen meerderheid van hogere leidinggevenden begrijpt niet goed hoe werkstress ontstaat in de organisatie. Ze beschouwen het ten onrechte als een probleem van de werknemers waar zij zelf weinig invloed op hebben. Dat concludeert Arbo Unie, de grootste Nederlandse arbodienstverlener, op basis van onderzoek in 2020 onder 475 hogere managers in verschillende sectoren.
- 2 september 2024Privé en werk gescheiden houden is niet altijd slimBijna iedereen maakt in het leven weleens iets ingrijpends mee: van een relatiecrisis tot psychische klachten en van financiële problemen tot dierbaren die ziek worden of overlijden. Gebeurtenissen die inherent zijn aan het leven, maar waarvan het toch vaak ingewikkeld is om er iets over te delen op je werk.
- 18 oktober 2024StresscheckVaak blijkt dat medewerkers minder lekker in hun vel zitten dan we denken. Stress is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Als je dat tijdig signaleert, is dat voor iedereen beter! Maar herken jij stress bij je medewerkers? En hoe kan je stress voorkomen?
- 6 september 2022Waarom werkgeluk steeds belangrijker wordtNederland staat al jaren in de top 5 van de gelukkigste landen ter wereld. Zelfs tijdens de lockdowns beoordeelden we ons leven met gemiddeld een 7,42. Qua werkgeluk scoren we ook niet slecht: dit cijfert schommelt al jaren rond de 7,2. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat doet het ertoe?
- 18 oktober 2024Wat kun je doen als je overspannen bent?Het goede nieuws is dat overspanning weg kan gaan en je hier zelf mee aan de slag kunt. Het herstel bij overspanning bestaat uit drie fasen. Elke fase heeft een eigen doel, waarbij oefeningen en tips horen.
- 18 oktober 2024Wat is overspannenheid?Sommige gebeurtenissen en problemen in je leven kunnen veel spanning geven. Bijvoorbeeld als je veel werkstress ervaart, je een dierbare bent verloren, iemand in je omgeving ernstig ziek is, het minder goed gaat in je relatie of als je intensieve mantelzorg hebt. De spanning kan komen door korte (heftige) of langdurige gebeurtenissen.
- 18 oktober 2024Werken met een chronische ziekteZo’n 20% van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening en dit aandeel neemt de komende jaren fors toe. In 2030 zal één op de vier werknemers een chronische ziekte zoals kanker, longaandoeningen, diabetes, reuma of hart- en vaatziekten hebben. Dit stelt de SER in een recente publicatie. Veel van deze mensen kunnen en willen blijven werken. Zij hebben er behoefte aan om volwaardig onderdeel te zijn van de maatschappij en werk speelt daar een belangrijke rol in. Werkgevers zijn hier echter nog niet op ingesteld.
- 4 juli 2023Werkstress voorkomen door thuis op te ladenEen hoge werkdruk is bijna een gegeven in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt. Medewerkers minder of lichtere taken geven is dan niet altijd een haalbare kaart en bovendien vaak niet de beste oplossing. Kijk liever naar waar medewerkers energie van krijgen – op het werk maar zeker ook daarbuiten.
- 17 oktober 2024Whitepaper werkstressWerkstress: Inzicht in stressfactoren en energiebronnen
- 7 juli 2021ZingevingHet tijdperk dat er vooral gewerkt werd omdat er brood op de plank moest, ligt achter ons. Werkenden van tegenwoordig vinden het ook belangrijk dat hun werk zinvol is, dat het aansluit bij waarden die zij belangrijk vinden. Welke invloed heb je daar zelf op? En hoe kun je als werkgever inspelen op die groeiende behoefte aan zingeving in het werk?
- 27 februari 2020Open werkruimten vragen om voldoende stilteplekkenJe weet waar je collega’s mee bezig zijn, schiet elkaar makkelijker aan, kan efficiënter samenwerken en het bespaart nog ruimte ook. Vanuit die gedachte zijn in veel organisaties kantoortuinen ingericht. In de praktijk pakken deze open werkruimten helaas niet voor iedereen gunstig uit; ze lijken zelfs het ziekteverzuim op te stuwen. Hoe pak je het wel goed aan?
- 12 april 2016Powernap op het werk, kan dat?In de Verenigde Staten, Japan en China is het al heel gebruikelijk: even een dutje tijdens het werk om bij te tanken. Dat kan een positief effect hebben op de productiviteit, concentratie én psychische en fysieke gezondheid. In Nederland is slapen op het werk nog niet zo’n geaccepteerd verschijnsel, al lijkt ook hier de ‘powernap’ in opmars. Hoe zet je hem effectief in?
- 5 december 20235 HR-trends voor 2024Met het nieuwe jaar voor de deur is het tijd om de blik vooruit te richten. Wat speelt er op de arbeidsmarkt? Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, over de HR-trends voor 2024.
- 16 september 2020De 4 fasen van een veranderproces bij medewerkersBij een grote verandering zoals een reorganisatie reageert iedereen anders. Toch geldt over het algemeen dat het proces van aanvaarden en omarmen een tamelijk voorspelbaar verloop heeft. Er valt binnen organisaties veel te winnen voor medewerkers als er meer rekening wordt gehouden met deze fases.
- 12 augustus 2024Duurzaam en comfortabel blijven werken bij een hoge buitentemperatuurIn de zomerperiode kan de buitentemperatuur flink stijgen. De binnentemperatuur stijgt dan net zo hard mee. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 25 °C de gemiddelde productiviteit met 2 procent per graad afneemt. Als organisatie kun je verschillende stappen ondernemen om het binnenklimaat op kantoor op een doelmatige en duurzame manier te optimaliseren, zodat het geen effect op de arbeidsproductiviteit heeft. Ook kunnen werknemers zaken veranderen aan hun werkplek of in hun -routine, zodat zij comfortabel kunnen blijven werken tijdens een periode van hitte.
- 17 september 2020Eenzaamheid op het werk te lijfDe cijfers over eenzaamheid in Nederland lopen sterk uiteen. Volgens het RIVM voelt ruim 40 procent van de bevolking zich eenzaam; het CBS houdt het op 4 procent, en 3 procent onder de beroepsbevolking. Zelfs met dat lage percentage gaat het nog altijd om dik 250.000 werkenden. Een situatie dus om rekening mee te houden, zeker gezien de enorme impact van eenzaamheid op welzijn en inzetbaarheid.
- 2 mei 2023Elke dag vol energie met HaloEr is een aantal plekken op de wereld waar mensen op een gezonde manier bovengemiddeld oud worden. Dit komt door hun manier van leven. Geïnspireerd op deze gezonde leefgebieden heeft Arbo Unie een nieuw label geïntroduceerd: Halo. Een nieuw initiatief voor werkgevers die de energie en gezondheid van al hun medewerkers structureel willen verbeteren. Door verbinding, zingeving, gezonde voeding, beweging en ontspanning duurzaam te stimuleren. Met Halo brengen we de beste kennis, ervaring en voorbeelden uit deze gebieden, naar organisaties, teams en medewerkers. Zo geef je alle mensen in je organisatie, die elke dag het verschil maken, de aandacht die ze verdienen.
- 15 mei 2024Fietsen naar het werk: gezond voor de mens, organisatie en maatschappijUit een onderzoek van TNO blijkt dat Nederlandse medewerkers gemiddeld meer dan 8,9 uur per dag zitten, wat het hoogste is in Europa. Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun externe werklocatie (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023).
Om mensen aan te moedigen om naar het werk te fietsen, is donderdag 16 mei de landelijke Fiets naar je Werk Dag. Een mooi moment om jouw werknemers te stimuleren om in beweging te komen. - 5 juli 2022Geef medewerkers in een relatiebreuk de ruimteIn 2020 strandden opgeteld bijna 32.000 huwelijken en geregistreerde partnerschappen in Nederland. Vorig jaar zullen het er niet minder zijn geweest. De impact van zo’n relatiebreuk kan groot zijn, ook op hoe iemand in het werk functioneert. En al is een echtscheiding geen ziekte, je kan er wel ziek van worden. Hoe help je dat als werkgever voorkomen?
- 15 maart 2024Goed slapenHet verbeteren van slaapgewoonten kan de werkprestaties enorm bevorderen. Een goede nachtrust draagt bij aan verhoogde concentratie, focus en betere besluitvorming. Daarnaast zorgt het voor een hoger energieniveau en helpt het om stress beter te beheersen, waardoor je effectiever kunt functioneren op de werkvloer.
- 18 juli 2022Hitte op de werkplekNet als vorig jaar lijken we ook dit jaar op een droge, warme zomer af te stevenen. Maar hoe houd je het koel op je thuiswerkplek als buiten de temperaturen oplopen? Hieronder vind je tips voor een comfortabele werkplek.
- 17 september 2020Hoe ga je om met autisme op het werk?Naar schatting heeft ongeveer 1,2 procent van de bevolking autisme – zo’n 190.000 mensen. Werkenden met autisme kunnen uitstekend functioneren, alleen hun gedrag kan ook leiden tot misverstanden met de omgeving en zelf zijn ze vaak extra gevoelig voor bepaalde prikkels. Hoe ga je daar als leidinggevende goed mee om?
- 31 mei 2021Hoe help je je medewerkers te stoppen met roken?Samen stoppen blijkt veel effectiever dan individuele pogingen. Nederland telt zo’n 3 miljoen rokers, van wie een derde elk jaar minstens één keer probeert om ervan af te komen. Hoe kun je je rokende medewerkers helpen te stoppen? En waarom zou je dat als werkgever willen?
- 17 september 2020Hoe voorkom je dat een dip een depressie wordt?Zo’n 20 procent van de Nederlanders van 18 tot 64 jaar krijgt ooit te maken met een depressie. In absolute aantallen maken jaarlijks ruim een half miljoen volwassenen een depressieve periode door. Daarmee vormen depressies de meest voorkomende aandoening onder medewerkers met psychische klachten. Hoe ga je daarmee om als werkgever? En wat kun je preventief doen?
- 1 februari 2022Kr8werk zorgt voor vooruitgang in vitaliteitHet Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van Arbo Unie heet voortaan Kr8werk. En niet alleen de naam is veranderd, ook de inhoud, de aanpak en de rapportage zijn onder handen genomen. Op zo’n manier dat je als organisatie het onderzoek nu nog makkelijker en beter kunt inzetten in je permanente verbetercyclus. “Dáár zit de meerwaarde.”
- 5 augustus 2024Mantelzorgers: ook jouw zorgNu de overheid zich terugtrekt, zijn steeds meer mensen aangewezen op zorg van hun naasten. Inmiddels combineert een op de vier werkenden in Nederland (Arboportaal, 2023) werk met mantelzorgtaken; onder 45-plussers is dit zelfs 40 procent. Uit onderzoek van het CNV/Maurice de Hond blijkt dat ruim de helft van hen (58%) die combinatie zwaar vindt. Waarom zou je dan als werkgever stilzitten tot de situatie nijpend is?
- 3 april 2018Meer aandacht voor begeleiding na kankerElk jaar krijgen bijna 40.000 werkenden in Nederland de diagnose kanker. Een ernstige ziekte die steeds beter te behandelen is. Inmiddels wordt ook steeds duidelijker dat aan het werk blijven of het werk hervatten bijdraagt aan het medische en functionele herstel van medewerkers en aan de kwaliteit van leven. De meeste mensen die herstellen van kanker willen ook dolgraag weer aan het werk, ondanks dat ze nog niet vrij zijn van klachten. Deskundige begeleiding en blijvende aandacht biedt een enorme steun in de rug.
- 17 december 2020Met welke voeding kom je fris en fruitig je werkdag door?Als je gezond eet, is dat niet alleen goed voor je lichaam, het helpt je ook mentaal fit te blijven. Let je minder goed op de juiste voeding dan teer je juist in op je energiereserves en loop je op termijn allerlei extra gezondheidsrisico’s, van overgewicht tot diabetes. Wat voor voedingspatroon werkt het beste om je hiertegen te wapenen?
- 20 februari 2020Minder zitten: wat helpt?Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dagelijks langdurig zitten onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs vroegtijdig overlijden kan veroorzaken. Geen gunstige berichten voor miljoenen kantoormedewerkers. Voor hen zijn er diverse hulpmiddelen op de markt om de zittijd tijdens hun werk te verkorten, van bureaufietsen tot zitballen. Hoe effectief zijn deze?
- 5 februari 2019Mobiele technologie en straling: wat moet je weten?Smartphones, tablets, routers en zendmasten zijn niet meer weg te denken. Mobiele communicatie maakt ons werk en leven makkelijker. Toch zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de blootstelling aan elektromagnetische velden die met mobiele technologie gepaard gaat. Wat is er eigenlijk bekend over mogelijke effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid en waar kun je in je organisatie op letten?
- 6 juni 2023Omgaan met verlies en rouw op het werkHelaas haalt niet iedereen de pensioengerechtigde leeftijd. Jaarlijks verliezen tienduizenden werkenden in Nederland een directe collega. Nog meer medewerkers krijgen te maken met het overlijden van een dierbare. Ingrijpende gebeurtenissen die impact hebben op het werk en de collegiale verhoudingen. Hoe ga je daar als organisatie mee om?
- 24 april 2020Tips omgaan met ramadan op de werkvloerDe jaarlijkse vastenperiode, de ramadan, loopt dit jaar van vrijdag 24 april tot zaterdag 23 mei. Door de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de ramadan dit jaar plaats in andere omstandigheden. Wat voor impact heeft dit voor de vastende werknemer? Brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee? Beïnvloedt het vasten het concentratievermogen en de productiviteit van de deelnemers? En hoe zit het met de arbeidsrisico’s, kun je als organisatie rekening houden met vastende medewerkers?
- 22 november 2021Van werkstress naar werkplezierWerkstress is een thema dat veel aandacht krijgt – niet gek in een land waar ruim 17% van de werkenden last heeft van burn-outklachten. Bedrijfsarts Giny Norder van Arbo Unie richt liever de schijnwerpers op de positieve tegenhanger van werkstress: werkplezier. “Dat is een van de beste manieren om werkstress te voorkomen.”
Artikelen over re-integratie en loopbaanadvies
- 20 juni 2024Werkloosheid gedaald: positieve signalen voor re-integratiekandidaten, maar ook uitdagingenDe nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid in Nederland in mei is gedaald naar 3,6 procent. In totaal waren er in mei 367.000 werklozen, een daling van gemiddeld 4.000 per maand over de afgelopen drie maanden. In april was het werkloosheidspercentage nog 3,7 procent.
- 8 oktober 2024De vierdaagse werkweek een oplossing om verzuim te voorkomenAFAS Software, een grote Nederlandse softwareleverancier, kwam vorige week in het nieuws vanwege de revolutionaire keuze om een vierdaagse werkweek in te voeren. Vanaf januari 2025 zullen alle medewerkers een vierdaagse werkweek hebben, waarbij het kantoor op vrijdag gesloten is. Deze dag wordt een 'ontwikkeldag' genoemd, waarop medewerkers tijd kunnen besteden aan persoonlijke ontwikkeling, vrijwilligerswerk of andere belangrijke activiteiten.
- 1 januari 1Goed werkgeverschap bij kankerHet ontvangen van een kankerdiagnose heeft een grote impact op het leven van een medewerker. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op de werkvloer. Het is immers belangrijk om als werkgever deze werknemers goed te kunnen begeleiden. Maar hoe pak je dit nou aan? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je vooral de regie bij de medewerker zelf neerlegt? En wat voor rol speelt leefstijl en vitaliteit binnen dit proces?
- 8 oktober 2024Langdurig ziekteverzuim onder jongeren neemt toeHet ziekteverzuim is de afgelopen jaren licht afgenomen, maar er is een zorgwekkende trend zichtbaar: jongeren tussen de 25 en 34 jaar melden zich steeds vaker langdurig ziek. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor de economie, maar heeft ook een directe impact op jouw organisatie wanneer jij medewerkers binnen deze leeftijdscategorie in dienst hebt.
- 27 maart 2017Succesvol re-integreren na een burn-outRuim eenderde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Van de medewerkers die vervolgens aan het werk gaan, krijgt 20 tot 30 procent helaas weer een terugval. Hoe komt het dat het zo lastig is om na een burn-out te re-integreren? Wat kunnen je medewerkers zelf doen om hun eigen re-integratie succesvol te laten verlopen en hoe kun jij hen als leidinggevende het beste ondersteunen?
- 8 oktober 2024Werkgevers onwillig werk aan te passenBijna de helft van de Nederlanders ervaart dat hun werkgever niet bereid is om hun werkomstandigheden zodanig aan te passen dat zij gezond de AOW-leeftijd kunnen bereiken. Recent onderzoek van de FNV toont aan dat 70% van de mensen met fysiek zwaar werk twijfelt of ze hun baan tot aan hun pensioen kunnen volhouden. Dit benadrukt de dringende noodzaak aan structurele oplossingen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en vroegpensioen mogelijk te maken.
- 18 maart 2021Het werk van een bedrijfsarts: tijd voor een ander geluid!Anjelica - Bedrijfsarts en blog is geen gelukkige combinatie. Dat merkte ik bij de voorbereiding van deze blog. Google maar eens op “bedrijfsarts en blog”. Ik kan je zeggen, daar word je niet vrolijk van. Wat een ellende, weerstand en aversie tegen de bedrijfsarts komt er dan naar boven. Als ik dit had gelezen, voordat ik solliciteerde bij Arbo Unie was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen.
Artikelen over verzuim verlagen
- 17 oktober 2024Duurzame re-integratie aanpakSterker terug naar werk door een adequate en efficiënte aanpak, dat is de kern van onze unieke en vernieuwde aanpak Regie op inzetbaarheid. Een aanpak die past bij de uitvalsoorzaak en focust op de mogelijkheden.
- 18 oktober 2024Verzuim factsheets
- 17 oktober 2024Geen taboe financiële zorgenWe leven in uitdagende tijden waarin medewerkers door verschillende factoren steeds meer stress voelen. Zo hebben medewerkers bijvoorbeeld steeds meer financiële zorgen vanwege onder andere de hoge energieprijzen, oplopende inflatie en duurder wordende boodschappen. Hierdoor ligt stress, verminderde productiviteit of zelfs verzuim op de loer.
- 17 oktober 2024Inzetbaarheid verhogenDe langste tijd van je leven ben je aan het werk. Daarom vinden we het belangrijk dat je optimaal je werk kunt doen. Op een veilige, gezonde en productieve manier. We richten ons liever op gezondheid dan op ziekte. Samen met werkgevers kijken we waar we werken kunnen verbeteren. Arbo Unie is er voor organisaties die willen investeren in mensen. Altijd met als doel om optimaal werken te bevorderen.
- 19 oktober 2022Negatief getest, maar toch verkouden: moet je dan thuisblijven?'s Ochtends wakker worden met keelpijn en een paar seconden later merken dat je neus verstopt zit. Je doet snel een zelftest en deze is negatief. Je hebt dus geen corona, maar kan je wel snotterend op kantoor verschijnen?
- 17 oktober 2024Verborgen impact psychisch verzuimPsychisch verzuim neemt steeds meer toe, vooral onder jongvolwassenen. Op het moment dat jongvolwassenen op de arbeidsmarkt komen, heeft zo'n 1/5 al te maken gehad met psychische problemen. Medewerkers die in het verleden psychische problemen hebben ervaren, zijn in de huidige tijd minder productief. Tot ver na hun re-integratie ervaren ze nog obstakels in hun werkfunctioneren.
- 4 april 2023Verzuim verminderen door aandacht voor de overgangElke vrouw krijgt er op een bepaald moment mee te maken: de overgang. In deze periode, die wel 10 jaar kan duren, treden er in het lichaam diverse hormonale veranderingen op. Dit gaat dan ook vaak gepaard met klachten. Deze klachten worden in de praktijk niet altijd herkend. 35% van het verzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Meer aandacht voor de overgang op de werkvloer kan het verzuim terugdringen met maar liefst 10%. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie.
- 8 mei 2017Vernieuwde Arbowet: wanneer is een werkplekbezoek relevant?De vernieuwde Arbowet, die waarschijnlijk per 1 juli ingaat, legt meer nadruk op preventie van verzuim en beroepsziekten. Hierin hebben bedrijfsartsen uiteraard een belangrijke rol. De wetswijzigingen dragen ertoe bij dat zij klachten en risico’s sneller kunnen signaleren. Bijvoorbeeld doordat alle werknemers vrije toegang krijgen tot de bedrijfsarts en andersom: de bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkplekken.
- 10 november 2021Als werkdruk omslaat in werkstress of zelfs burn-outHet druk hebben is niet erg, want onder druk komen mooie prestaties tot stand. Ook op het werk. Maar aanhoudende, te hoge werkdruk kan omslaan in werkstress. Dan gaan de prestaties, productiviteit en gezondheid van je mensen eronder lijden en kunnen stressklachten zelfs uitmonden in een burn-out.
- 17 september 2020Eerste ervaringen met second opinionSinds 1 juli 2017 is de vernieuwde Arbowet van kracht. Daarin is onder meer een wettelijk recht op een second opinion vastgelegd voor werkenden die twijfelen aan het advies van hun bedrijfsarts. Om deze nieuwe mogelijkheid in goede banen te leiden hebben Arbo Unie en andere arbodiensten, die zijn aangesloten bij brancheorganisatie OVAL, een coördinatiepunt en een procedure voor de second opinion opgezet.
- 1 augustus 2023Medewerkers duurzaam laten terugkeren naar het werk door voorspellende dataLangdurig verzuim heeft gevolgen voor jouw organisatie. Het zorgt bijvoorbeeld voor druk bij de achterblijvende collega's, omdat zij met minder mankracht processen draaiende moeten houden. In een toch al schaarse arbeidsmarkt kan langdurig verzuim extra druk genereren op het op peil houden van de productiviteit.
- 24 februari 2020Medewerkers in kantoortuinen lopen een hoger risico op ziekteverzuimVermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Zo'n 80 procent van de bedrijfsartsen uit het onderzoek hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent noemt hoofdpijn en ruim een derde zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.
- 31 oktober 2019Vernieuwde richtlijn voor bedrijfsartsen bespoedigt aanpak verzuim bij psychische problemenWerkstress is de belangrijkste oorzaak van verzuim in Nederland. De afgelopen jaren zijn de inzichten hoe je daar het beste mee om kunt gaan, veranderd. Aanleiding voor een herziening van de richtlijn Psychische problemen van de NVAB voor bedrijfsartsen. Waarin verschilt deze richtlijn van de vorige? En hoe draagt deze bij aan een snelle en duurzame terugkeer van een medewerker naar de werkplek?
Overige artikelen
- 2 september 2024Gehoorverlies een verborgen werkprobleemNet als vele lichaamsfuncties kan ook het gehoor slijten. Een geleidelijk proces, waardoor mensen die slechter gaan horen dit vaak lang niet in de gaten hebben. Terwijl gehoorverlies wél veel voorkomt en bovendien flinke impact kan hebben op hun werkfunctioneren, zoals blijkt uit onderzoek onder leerkrachten door bedrijfsarts Arnold Schriemer.
- 17 oktober 2024Kennisinstituut Werk en GezondheidOnderscheid op kwaliteit is voor ons essentieel. Het Arbo Unie Kennisinstituut Werk en Gezondheid draagt bij aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit doen we via intensieve samenwerking met verschillende universiteiten in wetenschappelijke innovaties en het delen en toepassen van specialistische (sector) kennis die we in huis hebben op basis onze diverse groep van zorgprofessionals. Door al deze expertise in het Kennisinstituut zijn wij dé kennispartner voor onze klanten, academische instellingen en andere samenwerkingspartners.
- 1 maart 2023Ontmoet Laura Tuijl: Bedrijfsarts in opleidingVoordat ik een verplichte snuffelstage ging lopen bij Arbo Unie, had ik geen beeld bij bedrijfsgeneeskunde – het zat in mijn dode hoek. Ik had deze richting ook nog nooit overwogen. Maar na die paar dagen dacht ik: hier wil ik meer van weten!
- 18 september 2024Prinsjesdag 2024 belangrijkste plannen rond vitaliteit gezondheid en werkenOp dinsdag 17 september presenteerde kabinet Schoof de belangrijkste plannen voor het komende jaar. We hebben de belangrijkste maatregelen rond vitaliteit, gezondheid en werken op een rijtje gezet.
- 2 september 2024Veilig aan de slag met gevaarlijke stoffen op de werkvloerWie met gevaarlijke stoffen werkt, moet zichzelf en anderen beschermen tegen de gevaren daarvan. Er zijn regels voor bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken, vervoeren en opslaan. Ook zijn er regels die medewerkers moeten beschermen tegen gevaarlijke stoffen zoals asbest of zuren.
Podcasts
- Werkstress bestaat nietGast: Willem van Rhenen - Chief Health Officer Arbo Unie.
- Tegenslag en verliesGast: Ella Vromans - bedrijfsmaatschappelijk werker / Consultant Interventie Vertrouwenspersoon VO &VI.
- Help ik val om!Gast: Peter Geelen - bedrijfsarts.
- Overschatting bij medewerkers?Gast: Bas Olde-Bijvank - GZ psycholoog.
- Mentale veerkracht oprekkenGast: Suzanne van der Heiden – consultant Vitaliteit & Presteren BeLife (dochter van Arbo Unie).