35% van werkenden heeft wel eens affaire gehad met collega

Publicatiedatum: 31 maart 2012 15:40
Maar liefst 35 procent van werkend Nederland heeft wel eens een relatie gehad op het werk.

Ruim 2 procent blijkt zelfs op dit moment een geheime liefde op het werk te hebben. Dit blijkt uit een internetpeiling onder 275 werknemers op de website van Arbo Unie.

Veel amoureuze relaties ontstaan op het werk.  Je collega's zie je immers regelmatig en zowel op goede als slechte momenten. Een affaire tussen collega’s kan de verhoudingen op het werk en de samenhang in het team behoorlijk verstoren. Het komt nogal eens voor dat een liefdesrelatie tussen twee medewerkers leidt tot het vertrek van één van beiden. Soms blijven de collega’s samenwerken na een verbroken relatie; ook dit kan de nodige problemen geven. Zodra er amoureuze, intieme relaties ontstaan, kunnen deze de productiviteit ondermijnen. Vooral in hectische periodes, zoals tijdens fusies of reorganisaties, zijn collega’s extra vatbaar voor elkaars charmes.

Maar het hebben van gezonde relaties op het werk is voor het effectief werken van groot belang. Een goede relatie met je collega of met je leidinggevende zorgt voor sociale steun. En dat resulteert weer in plezier in het werk, dingen voor elkaar krijgen, feedback te krijgen en  je gewaardeerd te voelen. Werknemers die zich gesteund voelen door collega’s en leidinggevenden ervaren minder de gevolgen van stress en verzuimen minder dan werknemers die deze steun niet ervaren. Opvallend is dat vrouwen vooral de steun van collega’s positief ervaren en mannen meer gebaat zijn bij steun van leidinggevenden. Ook veel van de basisprincipes van zaken doen zijn gebaseerd op het aangaan van relaties. Begrippen als ’vanuit de ontmoeting ontstaat de business’ en ‘een opdracht gunnen’ verwijzen ernaar. Ga dus zeker relaties met collega’s aan, maar houd het zakelijk!

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee