Als het raam maar open kan

Publicatiedatum: 29 juli 2013 11:17
Om de productiviteit van medewerkers op te voeren zou Facebookbaas Mark Zuckerberg de thermostaat op kantoor niet boven de 15 graden laten uitkomen. Maar wat is eigenlijk het meest ideale binnenklimaat voor kantoorslaven?

Terwijl ik dit artikel schrijf, is het buiten 30 graden. Het voelt alsof de temperatuur op mijn werkkamer niet veel lager is. Ik zet het raam open en verdoe mijn tijd met naar buiten staren. De warmte is niet best voor mijn productiviteit. Dat kan Karin Verkuijlen, arbeidshygiënist van de Arbo- Unie zich goed voorstellen. Verkuijlen adviseert bedrijven over een gezond en productief binnenklimaat. "De ideale temperatuur is 20 tot 21 graden", blijkt uit onderzoek. Een studie van de Amerikaanse Cornell Universiteit wijst overigens uit dat 25 graden optimaal is. "Of je zo'n ideale temperatuur moet nastreven, is een andere vraag. Technisch kan het, alleen is temperatuur slechts één aspect van een comfortabel binnenklimaat. De luchtvochtigheid en luchtverversing spelen net zo'n grote rol, evenals factoren als kleding, apparatuur of activiteit."

De meeste werknemers vinden het belangrijkste dat een raam open kan. Verkuijlen: "Mensen die op kantoor zitten, hebben sterke behoefte aan buitenlucht. Zelfs als deze minder schoon is of warmer dan gefilterde lucht uit de airco. Daarnaast willen mensen de temperatuur op het werk graag zelf kunnen regelen. Dat is niet zo eenvoudig, omdat je daarvoor een eigen kamer nodig hebt, terwijl flexplekken momenteel juist de trend zijn. Als je een ruimte deelt, kun je dichtbij de airco of het raam gaan zitten. En collega's die het snel warm of koud hebben, kunnen daarom het best bij elkaar gaan zitten."

Op internet laaide de discussie over binnentemperatuur op, nadat bekend werd dat Facebookbaas Mark Zuckerberg de kachel niet hoger dan 15 graden zou opstoken om de productiviteit van de werknemers op te voeren. Erik van de Haar, adviseur veilig en gezond werken van FNV Bondgenoten, verbaast zich daar over. "De FNV hanteert 15 graden als grens voor wat tijdens werk in kantoor, loods, fabriek of winkel je gezondheid niet aantast. Bij een lagere temperatuur kunnen concentratieproblemen ontstaan of ga je minder precies werken. Het lichaam moet dan te hard werken om warmte vast te houden." Nederlandse werkgevers moeten in zo'n geval maatregelen nemen: extra kleding of een hogere temperatuur. Hartje zomer zal het echter eerder te warm dan te koud zijn. Al zijn er airco's die je het idee geven dat je in een koelkast aan het werk bent.

Abnormale warmte of kou gaat ten koste van werklust en concentratie. Volgens Verkuijlen beïnvloedt het binnenklimaat, waarvan temperatuur één aspect is, de productiviteit tot wel 15 procent. Toch blijkt uit onderzoek van FNV Bondgenoten dat 60 procent van de werkgevers niks doet aan temperatuur. Van der Haar: "Ze nemen het niet zo serieus, omdat het aantal dagen met extreme temperaturen beperkt is."

De FNV kreeg in 2011 elf meldingen van ziekenhuisopname als gevolg van hitte op het werk. "Die meldingen komen doorgaans uit magazijnen en fabriekshallen met apparatuur die warmte afgeeft. Daarnaast kan het in vrachtwagencabines en bussen te heet zijn." De bond ontvangt geregeld klachten over kantoren en winkels met een slechte klimaatregeling. Vaak schakelt de werkgever pas na klachten of wanneer verbouwd moet worden de arbodienst in. Verkuijlen: "Wij proberen dan te achterhalen wat het probleem is. Mensen zeggen vaak: 'Het is hier zo bedompt.' Ja, wat bedoelen ze daarmee. Is het warmte? Of is er niet genoeg frisse lucht?"

Vaak zijn oplossingen eenvoudiger dan werkgevers denken, zegt Verkuijlen. "Het kan zijn dat de instelling van de airco veranderd moet worden. Ook leren wij werknemers hoe ze de binnentemperatuur zelf kunnen regelen. Soms zit ergens een verborgen thermostaatknop. Daarnaast helpt het vaak een ruimte anders in te richten." Tijdelijke oplossingen tegen een paar dagen zomerhitte zijn: bedrijfskleding aanpassen, apparatuur zo veel mogelijk uitzetten of verplaatsen, meer pauzes inlassen, ventilatoren plaatsen en de verlichting dempen. Verkuijlen: "Het lukt echter nooit om het iedereen naar de zin te maken. Geen enkele werkplek is helemaal klachtenvrij. Als 10 procent van het personeel blijft klagen over te warm of te koud, is dat heel normaal."

 

Bron: Brabants Dagblad Ingrid Beckers

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee