Aandacht voor werkstress

Publicatiedatum: 02 september 2014 11:20
Lees het artikel met bijdrage van Rob de Leeuw, manager Interventies bij Arbo Unie

DEN HAAG - Werken is net topsport. Een beetje stress is goed, maar te veel leidt tot blessureleed in de vorm van overspannenheid of een burnout. Minister Asscher komt in actie tegen werkstress. Maar vindt een wettelijke regeling te ver gaan.

Uitvoerder Meint de Haan (toen 50) belandde in 2001 met vage klachten als 'ernstige vermoeidheid en prikkelbaarheid' bij de huisarts. Na twee vragen barstte hij in huilen uit en zei de arts: ''Man, je hebt 'n burn-out'. De stress was hem te veel geworden. De Haan is letterlijk aan zijn werk ten onder gegaan. Hij is volledig afgekeurd.

Stressweek
Zulke uitwassen wil minister Asscher niet meer. Sinds april vraagt hij herhaaldelijk aandacht voor het fenomeen werkstress. Maandag 1 september is hij in Amsterdam op een bijeenkomst waar bedrijven als Google, ING en Philips hun aanpak van werkstress toelichtten. In november komt Asscher met een 'Check je Werkstress Week'.

Een derde van alle ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Stress is daarmee de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Vakbond FNV rekent uit dat het probleem over de gehele beroepsbevolking zo'n 4 miljard kost.

24/7
Volgens Rob de Leeuw, manager interventie bij Arbo Unie zal de werkdruk niet minder worden. ,,De samenleving wordt steeds meer 24/7. Dus is het zaak om zo slim en goed mogelijk met de werkdruk om te gaan; om evenwicht te bewaren tussen werk en privé.'' De Leeuw vergelijkt het moderne werken met topsport. "Het gaat om de balans tussen belasting en belastbaarheid. Na een zware sporttraining bouw je ook weer rust in."

Overal waar betrokken mensen werken komt stress voor, nemen mensen hun werk mee naar huis. Stress komt volgens hem voor bij alle beroepen. "In de zorg, het onderwijs, de zakelijke dienstverlening en bij de overheid gaat het vaak mis." De Inspectie SZW stelde onlangs vast dat 50% van het werkverzuim in de zorg te maken heeft met psychosociale arbeidsbelasting, stress dus.

Anti-stresswet
In Duitsland wil minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles volgend jaar een 'anti-stresswet' door het parlement loodsen. Bedrijven als BMW en Volkswagen hebben al anti-stressbeleid. Volkswagen blokkeert een half uur na het verlopen van de werkdag de e-mailservers en zet deze pas een half uur voor aanvang van de volgende werkdag weer aan. Ook werknemers van BMW krijgen 'recht op onbereikbaarheid'.

Of een dwingende wet werkt, durft De Leeuw niet te zeggen. Vakbond FNV wil vooral dat er strenger wordt gecontroleerd. Volgens de bond is het de plicht van de werkgever om te zorgen voor een gezond werkklimaat.

Uitwassen
Minister Asscher gelooft niet in een wettelijke regeling. "Het zal uit de bedrijven en de mensen moeten komen. En ieder bedrijf stelt zo zijn eigen eisen. Daarnaast is er de inspectie om uitwassen aan te pakken.''

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee