Buiten aan het werk? Let op tekenbeet!

Publicatiedatum: 14 maart 2014 10:45
Deze winter zijn er al veel meldingen gedaan van tekenbeten. Vooral het milde weer van de afgelopen week zorgt voor een toename van het gemiddelde aantal beten. Werknemers die buiten aan het werk zijn, wordt dan ook geadviseerd om goed te controleren of ze door een teek zijn gebeten.

Ziekte van Lyme

Wanneer een tekenbeet onopgemerkt blijft kan dat leiden tot vervelende klachten. De bacteriën die door teken worden overgedragen kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Daardoor ontstaan hart-, gewrichts- en zenuwstelselproblemen. Bij ontdekking is de aandoening echter goed te behandelen met antibiotica.

Verwijderen

Controleer je lichaam en kleding op teken als je op plekken bent geweest waar teken kunnen voor­komen. Buitendienstmedewerkers doen dit het liefst dagelijks. Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk. Als dat binnen 24 uur na de beet gebeurt, is de kans op de ziekte van Lyme bijna nul. Neem een pincet waarmee u de teek goed kunt vastpakken.  Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig uit de huid.

Naar de bedrijfsarts

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rond plekje ontstaat op de huid zelf hoef je je geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf.
Ga naar de bedrijfsarts bij een ringvormige uitslag op de plaats van de beet die groter wordt dan 5 centimeter. Bij het verschijnen van uitslag op de plaats van de tekenbeet moet er antibiotica worden genomen: hoe langer je besmet bent, hoe moeilijker het is om te genezen.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee