Combi werk-privé belangrijke oorzaak werkstress

Publicatiedatum: 30 april 2015 11:00
Driekwart van de HR-professionals ziet de relatie tussen werk en privé als belangrijke oorzaak voor werkstress. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie onder Human Resource Managers deed naar het voorkomen van werkstress.

Ook eerder onderzoek toont aan dat een onbalans tussen werk en privé een zwaarwegende factor is die meespeelt bij het ontstaan van werkstress. Vooral mensen met kinderen onder 12 jaar blijken het lastig te hebben om een drukke baan en een groot aantal privé-activiteiten zonder te veel spanningen te combineren. En als die onbalans te lang aanhoudt en er onvoldoende mogelijkheden zijn om even bij te tanken kan niet alleen stress, maar ook verzuim het gevolg zijn.

Duurzaam effect

Een werkgever die serieus aandacht besteedt aan preventie toont niet alleen goed werkgeverschap, maar bespaart zichzelf ook onnodige kosten. Arbo Unie is onder meer gespecialiseerd in het werken aan mentale veerkracht van de medewerkers en heeft ervaren dat vooral de combinatie van online diensten en coaching duurzaam effect heeft.

Mentale veerkracht

Mieke Govers, GZ-psycholoog bij Arbo Unie, vertelt: “Wij bieden bijvoorbeeld een combinatie van groepstrainingen Mentale Veerkracht met het individueel te volgen eHealth-programma Psyfit. In onze training Mentale Veerkracht gaan we in op individuele kenmerken die leiden tot mentale veerkracht. Wat kunnen werkgevers bijdragen? En wat medewerkers zelf? Hoe herkennen ze stresssignalen bij zichzelf en elkaar en hoe kunnen ze die voorkomen? Om het positieve effect van deze training nog beter vast te houden, geven we deelnemers de gelegenheid om vervolgens met Psyfit aan de slag te gaan. Dit eHealth-programma bestaat onder andere uit zelftests, oefeningen en video’s van experts.”

Terugkomdagen

Ook organiseert Arbo Unie drie terugkomdagen, waar de deelnemers op een intervisie-achtige manier hun ervaringen met elkaar bespreken. Mieke Govers: “Die terugkomdagen werken heel stimulerend. Mensen leren op die manier van elkaar. Zo raakt mentale veerkracht, en daarmee het voorkomen van werkdruk, echt verankerd.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Arbo Unie in samenwerking met HR Praktijk.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee