Een gratis cursus duurzame inzetbaarheid

Publicatiedatum: 28 augustus 2013 09:45
In december eindigt de steun van het ministerie van SZW aan het project Duurzame Inzetbaarheid. Het stokje wordt doorgegeven aan de bedrijven en organisaties zelf. Tijd dus voor een evaluatie. Met welke maatregelen kun je medewerkers motiveren om tot hun 67ste door te werken?
Een van de mooiste voorbeelden die projectsecretaris Sander van Leeuwen te binnen schiet, is afkomstig van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland. "Daar hebben ze alle managementlagen geschrapt. Medewerkers weten zelf heel goed wat ze moeten doen, is de filosofie en dus werkt iedere vestiging met zelfsturende teams. Het idee is succesvol: de motivatie gaat omhoog en de kosten gaan omlaag. Bovendien zie je dat andere werkgevers hiervan willen leren – tot in Japan en Amerika toe." Volgens Van Leeuwen laat dit verhaal mooi zien welke inzichten tijdens het SZW-project Duurzame Inzetbaarheid naar boven kwamen:

 • Ten eerste zien de initiatiefnemers dat mensen hechten aan zelfredzaamheid. "Wij hebben medewerkers – van allerlei leeftijden – gevraagd wat er voor nodig is om goed en gemotiveerd de 67 te halen. Daar kwamen diverse zaken uit naar voren: goede gezondheid, een prettige werksfeer, het gevoel dat je je werkgever kunt vertrouwen en de mogelijkheid om jezelf te kunnen blijven ontwikkelen. Maar 70% kwam ook met een tekst als: ‘Of ik het volhoud, ligt voor een groot gedeelte aan mezelf. Natuurlijk heb ik een beetje steun van de werkgever nodig, maar ik moet zelf mijn kansen pakken.’"
 • Een tweede inzicht was dat bedrijven kunnen leren van elkaar. Van Leeuwen wijst bijvoorbeeld op het project Pay it Forward. "Het idee kwam van de werkgevers zelf. Zij willen als ‘voorbeeldbedrijven’ hun ervaringen delen met werkgevers die ook werk willen maken van duurzame inzetbaarheid. Daarbij geldt één voorwaarde: bedrijven die advies krijgen, moeten die kennis weer delen met twee andere collega's. Inmiddels hebben we zo'n 50 van die leersessies achter de rug en je ziet dat het initiatief zich als een olievlek uitbreidt."
 • Er wordt kennis uitgewisseld op allerlei gebieden. Zo zijn er bedrijven die – net als Buurtzorg Nederland – sleutelen aan de organisatiestructuur. Maar veel van de adviezen hebben ook betrekking op gezondheidsbeleid. "Een expert op dit gebied is bijvoorbeeld scheepswerf IHC Merwede", zegt Van Leeuwen. “Daar hebben ze hun ervaring gedeeld op het gebied van beweging, voeding en roken. Er speelde echter ook een principiële discussie. Veel werkgevers vragen zich bijvoorbeeld af of gezondheid wel een taak is van de werkgever. Waarom zou je daarop willen sturen? Maar uiteindelijk is het een win-win situatie voor werkgever en werknemer."

  Demotie
  Ten slotte gaan we terug naar de zaken die werknemers belangrijk vonden. En dan specifiek die mogelijkheid om te groeien. Want is dat voor alle medewerkers wel mogelijk? Zullen ouderen niet moeten berusten in demotie? "Af en toe wel", zegt Van Leeuwen. "Maar ik denk niet dat er sprake is van een tegenstelling. Veel ouderen willen helemaal niet meer mee in de ratrace van steeds een stapje hoger klimmen. Die krijgen andere prioriteiten: ze gaan klussen, ze worden opa. Maar wat ze willen voorkomen, is dat ze vastroesten. Wat ze willen, zijn nieuwe ervaringen."

  bron: Arbo Online

  Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

  werk in uitvoering contact
  Mag ik je wat vragen?

  Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

  Ja  Nee