Gebruik fysiotherapie en psychische zorg hoog in zorg

Publicatiedatum: 11 juli 2013 09:27
Medewerkers van zorginstellingen hebben meer behoefte aan fysiotherapie en psychische zorg. Afhankelijk van de branche en de zorginstelling waarin men werkt zijn de verschillen in gebruik groot. Ook is er een relatie tussen hoger zorggebruik fysiotherapie en hoger verzuim. Dit blijkt uit het Jaarrapport Zorggebruik 2012, een onderzoek van Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ruim een vijfde van de werkende Nederlanders (22,8%) bezoekt ten minste één keer per jaar een fysiotherapeut. In de zorg ligt dit percentage ruim anderhalf maal zo hoog: 36 procent van de zorgmedewerkers maakte in 2012 gebruik van fysiotherapie. Afhankelijk van de zorginstelling varieert dit percentage van minder dan 20% tot meer dan 60%. Het verschil in zorgkosten voor fysiotherapie per 1000 medewerkers tussen de beste en slechtste zorginstelling varieert van
€ 80.000 tot ruim € 250.000.

Ook voor psychische zorg zijn er verschillen. Deze zorg wordt vaker gebruikt door medewerkers in de ggz en GHZ (gehandicaptenzorg). Binnen de ggz-branche variëren de jaarlijkse kosten voor psychische zorg van € 30.000 tot € 150.000 per 1000 medewerkers.

Het onderzoek toont een relatie aan tussen zorggebruik en ziekteverzuim. Bij instellingen met een hoger gebruik van fysiotherapie is het ziekteverzuim ook hoger. Dat maakt dat werkgevers en werknemers ook een gezamenlijk financieel belang hebben. Bij vermindering van de fysieke belasting daalt het ziekteverzuim en de zorgverzekeringspremie. Een zorginstelling die met een sterk gezondheidsbeleid de behoefte aan zorg van de medewerkers weet te verminderen, is een aantrekkelijker werkgever met meer controle over de productiviteit door minder verzuim.

Ongeveer één op de vier zorgmedewerkers is aangesloten bij de eigen collectieve IZZ Zorgverzekering, verenigd in Stichting IZZ. Met deze schaalgrootte beschikt Stichting IZZ over een uniek inzicht in het zorggebruik van zorgmedewerkers. Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam doet Stichting IZZ gericht onderzoek naar de beïnvloedbare factoren van het gebruik van fysiotherapie en psychische zorg in de zorgsector. Hierdoor ontstaat zicht op het verbeterpotentieel van de zorgsector, de verschillende branches en individuele zorginstellingen. Met werkgevers en werknemers in de zorg wordt gewerkt aan het verhogen van de gezondheid en inzetbaarheid en het verlagen van het zorggebruik. 

Bron: De Zorgmarkt

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee