Hoe voorkom je een tabletnek

Publicatiedatum: 07 augustus 2017 10:17
Smartphones en tablets, we zijn er uren per dag mee bezig. Ook onder werktijd neemt het gebruik steeds verder toe. Voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken doen deze devices wonderen, maar veelvuldig gebruik kan leiden tot nek-, schouder-, rug-, pols- en hoofdpijnklachten. De ‘tabletnek’, waar dit symptomen van zijn, is allang geen zeldzaam verschijnsel meer. Hoe voorkom je de opmars van deze hedendaagse blessure?

Klachten die samenhangen met tablet- en smartphonegebruik, ontstaan vooral door langdurige statische belasting van de nek. “Als je op een tablet of telefoon kijkt, buig je je hoofd meestal ver naar voren”, legt Joy Diekmeijer, ergonoom bij Arbo Unie, uit. “Daardoor trekt je hoofd, dat toch zo’n vijf kilo weegt, hard aan je nekspieren. Het helpt ook niet dat een tablet scherm en toetsenbord in één zijn. Leg je ‘m plat op tafel, dan is dat perfect voor de stand van je handen maar ongunstig voor je nek. Maar voor je nekhouding is het veel beter als het scherm zich op ooghoogte bevindt maar dat is weer ongunstig voor je armhouding. Werken met een tablet, zeker als je er veel op typt, is daardoor in ergonomisch opzicht altijd een compromis. Voor smartphones geldt dat ook, maar die zijn lichter en worden vaak korter gebruikt.”

Tips om klachten vóór te zijn, voor jezelf en je medewerkers


Meer weten?

Arbo Unie biedt trainingen beeldschermergonomie aan voor medewerkers met een zittend beroep. Hierin wordt ook ruim aandacht besteed aan verantwoord gebruik van tablets en smartphones. Neem voor meer informatie contact op met Joy Diekmeijer 06 5250 0111 of

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee