Hoe werk je aan een goede nachtrust in jachtige tijden

Publicatiedatum: 31 juli 2017 15:45
Slapen is essentieel om goed te functioneren, maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tien procent van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid, ruim anderhalf miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar voelt ruim een kwart zich doorgaans slaperig, onder veertigplussers zelfs een derde. Wat kun je zelf aan slapeloosheid doen? En hoe kun je als werkgever een bijdrage leveren aan een betere nachtrust voor je medewerkers?

Goede nachtrustWendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie, geeft advies over omgaan met slapeloosheid.

 

Wat zijn de kenmerken en gevolgen van slapeloosheid?

“Als je lijdt aan slapeloosheid, kost het je moeite om in slaap te komen. Of de kwaliteit van je slaap is niet goed: je slaapt bijvoorbeeld onrustig, wordt vaak of juist heel vroeg wakker waarna je de slaap niet meer kunt vatten. En niet incidenteel, maar structureel. Met allerlei gevolgen, zoals prikkelbaarheid en concentratieverlies. Slapeloosheid kan leiden tot bedrijfsongevallen, soms met ernstige gevolgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het verzuim onder mensen die slecht slapen, anderhalf tot twee keer hoger ligt dan bij medewerkers die daar geen last van hebben.”

Waar komt slapeloosheid vandaan?

“Slapeloosheid is niks nieuws, maar het lijkt de laatste jaren toe te nemen. Psychische spanningen vormen een belangrijke oorzaak. Bijvoorbeeld door schulden, relatieproblemen of een hoge werkdruk. Daar komt bij dat we steeds jachtiger leven. We zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief en nemen nauwelijks rustmomenten. Doorwerken in je pauzes en je mail checken tijdens de lunch klinkt heel productief, maar als puntje bij paaltje komt, schiet je er niet veel mee op. Neem liever tijdig rust, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen en je er weer tegenaan kunt.”

Wat kun je doen om beter te slapen?


Hoe kun je als werkgever bijdragen aan een betere nachtrust voor je medewerkers?

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie je organisatie kan ondersteunen bij het verkleinen van de risico’s en gevolgen van slaaptekort? Neem dan contact op met Wendel Post via 06 5250 1291 of .

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee