Jaag de herfstblues de deur uit

Publicatiedatum: 19 oktober 2015 13:45
De dagen worden korter, het weer druileriger en de temperatuur daalt. De jaarlijkse herfstblues en winterdip liggen weer op de loer. Zeker wie al vóór het licht wordt op kantoor zit of in de auto daarnaartoe, en weer in het donker naar huis gaat, staat soms maandenlang nauwelijks bloot aan natuurlijk licht. Wat zijn de fysieke en mentale gevolgen van dit ‘mollenbestaan’? En hoe kun je die terugdringen, voor jezelf en je medewerkers?

“We hebben zonlicht nodig om het slaaphormoon melatonine te reguleren”, zeg Serge van Amstel, GZ-psycholoog bij Arbo Unie. “In deze maanden schijnt de zon minder, duren de dagen korter en komen we minder buiten. Daardoor worden we niet goed wakker en blijven we een beetje in die wollige, slaperige toestand hangen.” Bedrijfsarts Ernst Lutgert vult aan: “De één heeft er minder last van dan de ander, maar bijna iedereen zal dit herkennen. Je wordt er overigens niet ziek van, maar het heeft wel negatieve invloed op je humeur en je productiviteit. Die gaat omlaag, en mensen zijn ook lustelozer, minder creatief en sneller afgeleid.“

Winterdip te lijf

Dé belangrijkste remedie tegen de winterdip is eenvoudig: de buitenlucht in. Serge: “Vooral licht in het blauwe spectrum helpt melatonine af te breken. Er zijn lampen te koop die dat licht uitstralen en je ermee opwekken. Die helpen. Maar verreweg het meest effectief is zonlicht, met name het ochtendlicht. Probeer dus al ’s morgens buiten te komen. En maak er een gewoonte van om in de pauze een ommetje te maken. Oók als het regent.” Ernst: “Dat is het beste wat je kunt doen, dan pak je meteen ook wat lichaamsbeweging mee. Werkgevers kunnen dat bijvoorbeeld bevorderen door erop aan te dringen dat medewerkers een lunchwandeling maken en paraplu’s beschikbaar stellen.”

Zo voorkom je een winterdip

Doe je best om dingen buiten te doen die energie geven, ook al heb je daar in de winter misschien minder zin in. Blijf vooral in beweging.

Begin de dag met koffie. Koffie heeft invloed op uw biologische
klok. Het effect van een beetje daglicht wordt versterkt door de
werking van koffie. Koffie helpt de winterdip dus verdrijven.

Eet gezond: niet te veel, te zoet en/of te zwaar.

Thuis de lampen harder laten branden helpt niet. Normale
lampen hebben niet de juiste frequentie om melatonine af te
breken.

Onder de zonnebank gaan liggen heeft ook geen zin; licht
moet namelijk in de ogen komen om het slaaphormoon af te kunnen breken. Te veel zonnebank is bovendien schadelijk voor je huid. Een daglichtlamp kan wel verlichting brengen.

Leg minstens een uur voor het slapengaan de laptop en
smartphone opzij. Want daar komt nou juist wel weer dat blauwe
licht vanaf dat de slaap verdrijft.

Boek een zonvakantie als de agenda en portemonnee dat
toelaten.

Tot slot
Als je al deze tips opvolgt, is de kans groot dat je de donkere dagen – en maanden - voor de kerst fitter en frisser doorkomt.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee