1. Het laatste nieuws van Arbo Unie

Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Hoe faciliteer je medewerkers die niet perfect gezond zijn?

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Des te belangrijker om na te denken over hoe je medewerkers aan het werk houdt, óók als een chronische aandoening of andere gezondheidsklachten hun functioneren soms in de weg staat. Lex Burdorf, hoofd maatschappelijke gezondheidszorg bij het Erasmus MC en commissaris bij Arbo Unie, maakt zich hard voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Lastige onderwerpen – hoe ga je het gesprek aan?

Een medewerker zit duidelijk niet goed in haar vel. Je vermoedt dat de overgang ermee te maken heeft. Hoe kaart je zoiets als leidinggevende aan? Het veelgehoorde advies ‘Ga het gesprek aan’ is in dit soort situaties - waarin leeftijds- en genderverschillen en soms ook taboes spelen - te kort door de bocht. Hoe breek je dan door het ongemak heen?

Een succesvolle organisatie begint met structurele aandacht voor vitaliteit

Organisaties willen dat hun medewerkers energiek, betrokken en gemotiveerd zijn. Toch worstelen veel werkgevers met vitaliteit op de werkvloer. Vaak kijken ze naar de korte termijn en vergeten organisaties structurele oplossingen. Voor meer draagvlak is het belangrijk om vitaliteit onderdeel te laten worden van het DNA van organisaties en hier een structurele aanpak voor op te stellen. Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie en hoogleraar Engagement & Productivity bij Business Universiteit Nyenrode, vertelt samen met Yvonne Kersten, managing director van Halo, onderdeel van Arbo Unie, waarom het juist nu belangrijk is om aandacht te geven aan vitaliteit en hoe je dit aanpakt.

De hele dag zitten en patat als lunch: werk is veel te vaak ziek-makend

Werkgevers, zorgverzekeraars én overheid doen voor de gezondheid van werknemers. Kwalijk en contraproductief, vindt bedrijfsarts Giny Norder.

Ouderschap en werk: hoe houd je de balans?

Werken én verantwoordelijk zijn voor het huishouden én opvoeding: een mooie combinatie, maar ook stressvol. Zeker als je daarnaast je sociale leven wil onderhouden en eigen dingen wil doen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie ouders met schoolgaande kinderen met moeite de ballen hoog houdt. En dat verzuim vanwege psychische klachten in deze groep relatief het snelst stijgt. Hoe keren we het tij?

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang iedere maand het laatste nieuws.

Aanmelden

Volg ons op social media

Nog meer nieuws