Stop opmars ziekte van Lyme

Publicatiedatum: 17 mei 2016 11:25
Hoveniers, boswachters en bijvoorbeeld ook poeliers en agrariërs, lopen verhoogde kans op de ziekte van Lyme. Deze wordt veroorzaakt door de beet van een teek, een klein, spinachtig insect dat zich ophoudt in bossen en velden, op dode en levende dieren. Zeker in het voorjaar en de zomer is het oppassen geblazen: een op de vijf teken is drager van de ziekteverwekkende bacterie. Jaarlijks raken tegen de 25.000 mensen in Nederland besmet. Hoe bescherm je je medewerkers in de natuur hiertegen en wat kunnen ze zelf doen?

tuinman aan het werkDat het aantal geregistreerde infecties toeneemt, heeft volgens bedrijfsarts Juan Bouwmans van Arbo Unie verschillende oorzaken. “De voorlichting over tekenbeten is verbeterd, bijvoorbeeld met de Week van de Teek in april en de Ziekte van Lyme awareness maand in mei”, zegt hij. “Daardoor worden ze vaker gesignaleerd. Daarnaast speelt de klimaatverandering een rol. Het voorjaar begint eerder en de zomer houdt langer aan. De periode met een verhoogd risico op tekenbeten is daardoor ook verlengd.”

Van lichte koorts tot chronische ziekte

Hoe eerder de ziekte van Lyme behandeld wordt, hoe beter. Juan: “Als je besmet bent, krijg je meestal een rode of blauwachtige ring rondom de plek waar je gebeten bent. Je kunt je grieperig voelen en last krijgen van koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In dit stadium is de ziekte nog vrij makkelijk te behandelen met een antibioticumkuur. Blijf je ermee rondlopen – en dat gebeurt vaak als de ziekte niet onderkend wordt - dan kunnen de klachten verergeren. Denk aan ernstige gewrichtspijnen, uitval van zenuwen, hartritmestoornissen en huidaandoeningen. Het kan zelfs een chronische aandoening worden. Het is dan ook belangrijk de signalen in een vroeg stadium te herkennen. Daar kunnen wij bij helpen.”

‘Het is dan ook belangrijk de signalen in een vroeg stadium te herkennen.’

Lyme als beroepsziekte voorkomen

Iedereen die weleens een wandeling maakt in de natuur kan de ziekte oplopen. Dat geldt ook voor mensen die voor hun werk veel buiten zijn of met (dode) dieren werken. Wat kun je als werkgever doen om besmetting bij medewerkers te voorkomen en de gevolgen bij eventuele besmetting te verkleinen?

Meer weten?

Arbo Unie kan in jouw organisatie voorlichting geven over tekenbeten en de ziekte van Lyme, helpen bij de RI&E en de vroege signalering van de ziekte en het opstellen van beleid op dit gebied. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Juan Bouwmans via 06 5250 2283 of juan.bouwmans@arbounie.nl

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee