Weblog Wim Schimmel

Publicatiedatum: 17 maart 2015 09:30
Wim Schimmel is CEO van Arbo Unie en bestuurslid van brancheorganisatie Oval. Hij laat maandelijks zijn licht schijnen op actualiteiten en issues in de wereld van de bedrijfsgezondheidszorg. Dit eerste blog gaat over de kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg, een van de vier speerpunten in het actieplan van de branche.

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

Wim SchimmelElke werknemer moet kunnen rekenen op goede bedrijfsgezondheidszorg. Toch? Handen omhoog wie het daar niet mee eens is … Precies. Hoe kan het dan dat sommige werkgevers er zo’n potje van mogen en kunnen maken? Dat komt omdat we in Nederland meten met twee maten. Ik leg u uit hoe dat zit.

In Nederland kunnen werkgevers voor de inrichting van hun bedrijfsgezondheidszorg kiezen uit twee constructies: of je sluit als werkgever een contract met een arbodienst. En dan schrijft de wet voor: een contract met een gecertificeerde arbodienst. Zodat je weet dat de kwaliteit op alle fronten is gewaarborgd. Of je organiseert de bedrijfsgezondheidszorg voor je mensen in eigen beheer. Het vreemde is nu dat werkgevers met een zelf gekozen oplossing géén certificering nodig hebben voor hun ‘eigen’ arbodienst! Ja, dat hoort u goed. En dat is zo krom als het klinkt.

Dit hiaat in de organisatie van de bedrijfsgezondheidszorg leidt bij sommige werkgevers tot gemakzucht. Waar werknemers dan weer de dupe van worden. Want kom je als werknemer met werk gerelateerde klachten dan überhaupt bij de juiste arts terecht? Een geregistreerde bedrijfsarts (lees: medisch specialist) weet de onderste steen boven te krijgen. Maar dat geldt niet voor een basisarts of arbo-arts, zonder specifieke kennis van zaken. Met alle gevolgen van dien.

Alle werkenden in Nederland moeten kunnen rekenen op dezelfde kwaliteit aan zorg. Bij sommige werkgevers die arbo-zaken zelf regelen, weet je dat echter nooit zeker. De eerste stap om hier een einde aan te maken, is een ‘bodem’ leggen voor iedereen. Met een basiscontract voor professionele arbodienstverlening. Daarin staat waar je zorg voor werkenden minimaal aan moet voldoen. Bijvoorbeeld dat iedere werknemer zonder toestemming van de werkgever naar een bedrijfsarts kan. En hoe je privacy garandeert. Met dit basiscontract borgen we een minimaal, gezond niveau van bedrijfsgezondheidszorg.

Mijn oproep is dat alle werkgevers die zelf hun zaken regelen aan dezelfde eisen voldoen als een gecertificeerde arbodienst. Ook de (grote) bedrijven waarvan we best willen geloven dat ze hun zaken goed op orde hebben. Maar het probleem is, zonder certificering weet je het nooit zeker. Daarom: gelijke monniken, gelijke kappen. Zodat we er niet alleen op vertrouwen dat alles goed geregeld is, maar dat er ook een wettelijk kader is om die aanname te bevestigen. Die situatie is beter voor werknemers, beter voor het imago van onze branche en beter voor de BV Nederland. Kortom, beter voor ons allemaal.

 

Wim Schimmel
CEO Arbo Unie

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee