Weblog Wim Schimmel

Publicatiedatum: 08 juli 2015 15:42

‘Doorbraak in Den Haag’

De wereld van de bedrijfsgezondheidszorg ziet er weer iets zonniger uit. Eind juni heeft het kabinet goedkeuring gegeven aan een wetswijziging, die voorschrijft dat het basiscontract voor alle professionele arbodienstverlening wettelijk verplicht is. Daarmee wordt het basisniveau in kwaliteit officieel vastgelegd. Een ware doorbraak. Goed voor alle werknemers in Nederland, en goed voor het imago van onze branche.

Volgens de plannen van het ministerie van SZW is de wet per 1 juli 2016 van kracht. Als Arbo Unie wachten wij daar echter niet op; voor onze klanten gaat het basiscontract per 1 september dit jaar al in werking. Dat geldt ook voor alle leden van onze branchevereniging trouwens. Dat is vanzelfsprekend. 

Veel mooier is het dat er bij de overheid nu dus ook wetgeving voorligt, waarin het basiscontract is opgenomen als verplichting voor alle werkgevers. Of ze nu al met een arbodienst samenwerken, of zelf de arbozorg regelen, bijvoorbeeld met een interne arbodienst: het basiscontract geldt voor iedereen. En dat is 100% winst. Hiermee is de kwaliteit voor alle werkenden namelijk echt gelijk.

Hoe zat het ook alweer? Werkgevers in Nederland kunnen voor de inrichting van hun bedrijfsgezondheidszorg kiezen uit twee constructies: ze sluiten een contract af met een arbodienstverlener, of ze organiseren bedrijfsgezondheidszorg in eigen beheer. Een situatie waar werknemers de dupe van kunnen worden; meer daarover in dit blog. Dat probleem is nu opgelost; in het basiscontract (tussen werkgever en arbodienstverlener) staan afspraken over wat er ten minste geregeld moet zijn om arbodienstverlening op een professionele manier in te richten.

Een logische vervolgstap na de invoering van het basiscontract, is nu om samen te komen tot een concrete aanpak voor duurzame inzetbaarheid. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Laat dat niet bij loze woorden, maar doe er ook iets mee. Er zijn zoveel bewezen projecten en aanpakken te bedenken ter verbetering van de gezondheid en een veilige werkplek. Laat het nou niet bij een kop koffie en een gesprek. Zet die goede bedoelingen ook door naar concrete projecten en daden. Den Haag heeft alvast een stap in de goede richting gezet. 

Wim Schimmel
CEO Arbo Unie

 

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee