Haal meer uit een PMO

Lawaai, fijnstof, werkdruk, elke werkvloer kent zijn eigen gezondheidsrisico’s. Een preventief medisch onderzoek (PMO) is dan ook maatwerk: een gehoortest voor de ene groep, een long- of ogentest voor de andere. Veel werkgevers maken dankbaar gebruik van de resultaten om de risico’s verder in te perken. Want op de lange termijn bereik je het meest als je het PMO niet los ziet, en juist gebruikt als integraal onderdeel voor duurzame inzetbaarheid.

meer uit PMO“Organisaties zetten een PMO zeker niet alleen in om aan de wettelijke verplichting te voldoen”, aldus Anja Gielen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. “Ze willen met de resultaten aan de slag. Met werkplekonderzoeken, trainingen, beschermende maatregelen, individuele gezondheidsinterventies. Hun medewerkers gezonde werkomstandigheden bieden. Een PMO geeft daar de nodige aanknopingspunten voor.”

Optimaal werken

Wat volgens Gielen nog onderbelicht is, is dat het PMO ook een goed instrument is om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen. “Als mensen van hun twintigste tot hun vijftigste hetzelfde werk doen, maakt ze dat kwetsbaar wanneer omstandigheden veranderen. Met gerichte vragen in het PMO kun je onderzoeken of medewerkers binnen een organisatie voldoende ontwikkelmogelijkheden zien. Zich daarin gestimuleerd voelen. Je kunt ook de gezondheidsrisico’s op de langere termijn onderzoeken, door de leefstijl van medewerkers mee te nemen in het PMO. Er zijn verschillende vragenlijsten die een soort APK voor medewerkers opleveren. Zijn de scores ongunstig, dan kun je daarover in gesprek: wat kunnen mensen zelf doen om hun gezondheid te bevorderen, daar persoonlijk de verantwoordelijkheid voor te nemen? Zo zijn er allerlei mogelijkheden het PMO in het bredere kader van duurzame ontwikkeling te plaatsen. En er meer uit te halen. Waardoor medewerkers zich gewaardeerd en belangrijk voelen en beter presteren.”

Meer weten?

Arbo Unie voert PMO’s uit én adviseert u in de samenstelling van het PMO die het beste bij uw organisatie past. Daarnaast ondersteunen we u op uiteenlopende manieren bij verbeteringen naar aanleiding van het PMO. Neem voor meer informatie contact op met Anja Gielen, arbeids- en organisatiedeskundige via anja.gielen@arbounie.nl of bel 0652500270.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee