Hoe blijft u beroepsziekten voor?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het bedrijfsleven steeds minder aandacht heeft voor arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Met als gevolg meer beroepsziekten en bedrijfsongevallen. Jaarlijks lopen in ons land naar schatting 50.000 mensen een beroepsziekte op, van kapperseczeem tot gehoorschade en longaandoeningen. Hoe kunt u uw medewerkers beter beschermen?

beroepsziektenBlootstelling aan herrie, schadelijke stoffen, agressie of de hele dag met een muis achter een scherm zitten: elk beroep heeft zijn eigen risico’s. Bepaalde risico’s zijn makkelijk te herkennen en werkgevers nemen daarvoor de nodige maatregelen zoals gehoorbescherming, ergonomische stoelen, tilhulpen of ventilatie. Maar is die primaire preventie afdoende?

Voorkom erger met een PMO

Secundaire preventie is even belangrijk, vindt Remko Houba, arbeidshygiënist bij Arbo Unie: “Met een gericht Periodiek Medisch Onderzoek kun je monitoren op specifieke arbeidsrisico’s. Geef mensen die in een lawaaiige omgeving werken bijvoorbeeld periodiek een gehoortest. Zo kom je beginnende gehoorschade op het spoor en kun je erger voorkomen. Bovendien is het een signaal dat de genomen voorzorgsmaatregelen niet volstaan. Wat gaat er mis? Is de gehoorbescherming onder de maat? Dragen mensen hun gehoorbescherming niet? Ook dat kun je dan aanpakken voordat het probleem zich uitbreidt. Op dezelfde manier kun je mensen die met schadelijke stoffen werken periodiek aan een longfunctieonderzoek onderwerpen, of mensen die altijd achter een scherm zitten aan een ogentest.”

Kennis helpt ook

Een arbeidsomstandighedenspreekuur draagt ook bij aan preventie: “Daarmee geef je werknemers drempelvrije toegang tot een bedrijfsarts. Of ze nou beginnende klachten hebben of zich zorgen maken over de arbeidsomstandigheden. Daar gaat ook een sterke signaalfunctie van uit.” Een andere belangrijke preventiefactor is kennis. Houba: “Wij bieden regelmatig voorlichtingssessies en toolboxmeetings aan bij bedrijven, zodat medewerkers precies weten waar ze mee werken en wat de risico’s zijn. Daardoor accepteren ze maatregelen makkelijker, passen ze hun gedrag aan en willen ze actief meedenken over hoe het beter kan.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een PMO of over de voorlichtingssessies en toolboxmeetings van de preventiedeskundigen van Arbo Unie? Neem dan contact op met 

Jeroen Stoffelsen, via jeroen.stoffelsen@arbounie.nl of 06 525 019 57

Marc v.d. Kerkhof, via marc.vandekerkhof@arbounie.nl of 06 525 019 36

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee