Hoe houd je goede voornemens vol?

Het nieuwe jaar is ingeluid. En dat betekent dat er weer miljoenen mensen in de ban zijn van hun goede voornemens: meer tijd maken voor vrienden en familie, stoppen met roken, meer bewegen, een paar kilo’s eraf. Veel goede voornemers gaan over gezonder en gebalanceerder leven. Maar hoe hou je ze vol? Hoe zorg je dat ze in de waan van de dag niet van je prioriteitenlijstje vallen? En wat kun je als werkgever doen om je medewerkers te helpen?

herstel na kankerLisette Stoeten is vitaliteitscoach bij Arbo Unie. Zij helpt medewerkers om hun gedrag te veranderen. Niet voor even, maar juist blijvend. Wat zijn volgens haar de belangrijkste valkuilen en succesfactoren?
 

Samen aan individuele doelen werken

polshoogte artikelOok werkgevers kunnen eraan bijdragen dat hun medewerkers slagen in hun goede voornemens. “Een heel effectief middel is bijvoorbeeld ons teamprogramma Polshoogte. Daarbij krijgen alle deelnemers een wearable die onder meer hun hartslag, slaap, stappen en beweging meet. De meetresultaten vormen de input voor individuele en teamsessies. Zo brengen we de leefstijl van werknemers heel concreet onder de aandacht. En kunnen de deelnemers gericht samen aan hun eigen doelen werken.”

Teamkracht

Binnen een team kunnen de individuele doelen ver uit elkaar liggen: van iemand die van 2000 stappen per dag naar 5000 wil opklimmen tot een fanatieke marathonloper die zijn slaapritme wil verbeteren. “Iedereen heeft nog wel iets te wensen. Het gaat erom dat medewerkers elkaar stimuleren in hun gedragsverandering. Dat doen we bijvoorbeeld door ze aan buddy’s te koppelen en appgroepjes op te zetten. We brengen samen de smoezen in kaart die mensen gebruiken om zich niet aan hun voornemen te houden en bedenken strategieën om die uit te schakelen. Leg bijvoorbeeld goede kleding klaar als er regen voorspeld is. Die teamkracht werkt heel goed om mensen over dode punten heen te helpen en leidt vaak tot blijvende gedragsverandering. Waardoor medewerkers ook productiever worden. Bovendien heeft deze aanpak een positieve uitwerking op het team; deelnemers krijgen een andere band met elkaar, omdat ze ook eens over iets anders praten dan over werk.”

Meer informatie

Meer weten over wat Polshoogte voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Lisette Stoeten via lisette.stoeten@arbounie.nl of bel 06 37 00 27 93.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee