Houd muisarmen en informatiestress buiten de deur

We werken vaak meer dan vier uur per dag achter een computerscherm. Zonder risico is dat niet: intensief computerwerk kan bijvoorbeeld arm-, nek- en schouderklachten veroorzaken en zittend werk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. De juiste maatregelen helpen de gezondheidsrisico’s terug te dringen, en hebben bovendien een positief effect op de productiviteit in uw organisatie.

muisarmen informatiestressOnlangs is de nieuwe richtlijn voor computerwerk gepubliceerd, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Nieuw is daarnaast dat ze niet alleen ingaan op het voorkomen van arm-, nek- en schouderklachten, maar ook op andere risico’s van computerwerk: problemen met de ogen, te weinig lichaamsbeweging en stress door informatieoverbelasting. Want veilig computerwerk is meer dan alleen ergonomie en het vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Sneltoetsen en ogentests

Stefaan Visser, senior ergonoom bij Arbo Unie: “Organisaties kunnen zelf al veel doen om klachten te voorkomen. Bijvoorbeeld door medewerkers voor hun taak efficiënte software aan te bieden met sneltoetsen die ze kunnen gebruiken in plaats van hun muis. Of door gerichte acties om mensen in beweging te brengen, zoals lichamelijke oefeningen tijdens de lunch of met z’n allen traplopen in plaats van de lift nemen. Problemen met het zicht verdienen ook aandacht. Boven de 50 hebben bijna alle medewerkers oogcorrectie nodig. Bied bijvoorbeeld periodiek vanaf 45 jaar een ogentest aan. De ervaring leert dat veel mensen te laat in de gaten hebben dat ze eigenlijk niet goed meer zien. En om te voorkomen dat mensen gestrest raken doordat ze met steeds nieuwe technologieën en een enorm aanbod aan informatie te maken krijgen, kun je ze het beste betrekken bij de keuze voor nieuwe softwarepakketten, en trainingen geven.”

Gezonder en efficiënter

Het primaire doel van de richtlijnen is de gezondheid van werknemers bevorderen. “Bijkomend voordeel is dat dit hand in hand gaat met een hogere productiviteit”, aldus Visser. “Alleen al omdat wie fit is, ook meer energie heeft tijdens het werk. En wie goed ziet, leest sneller en loopt minder risico fouten te maken. Maar ook software draagt bij: als die goed aansluit bij de taken van mensen, kunnen ze efficiënter werken.”

Meer weten?

Klachten met computerwerk voorkomen? Arbo Unie helpt u met risico-inventarisaties en werkplekonderzoek. Neem voor meer informatie contact op met Stefaan Visser via stefaan.visser@arbounie.nl of bel 0652500418.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee