Is uw veiligheidsregio al PPMO-proof?

Brandweerlieden moeten lichamelijk en psychisch gezond zijn om hun zware werk te kunnen doen. Daarom ondergaan ze een verplichte keuring bij hun aanstelling en vervolgens periodiek een herhaling. Per 1 januari ziet deze keuring er helemaal anders uit. Het preventief periodiek medisch onderzoek (PPMO) is meer toegesneden op de dagelijkse praktijk van de brandweer. Is uw regio er al klaar voor? Arbo Unie wel.

PPMO BrandweerBrandweerlieden leggen nu een circuit af waarbij ze onder meer een halfgevulde slang verplaatsen, een pop van 80kg verslepen, zich staande moeten houden op de evenwichtsbalk en flink door de knieën gaan. Ook moeten ze zwaar bepakt een traplooptest afleggen. Arbo Unie begeleidde in november en december 2013 de eerste testdagen voor de Brandweer Gooi- & Vechtstreek en Veiligheidsregio Flevoland. Rita Paijmans, locatiemanager keuringen bij Arbo Unie: “De traditionele test was een medisch onderzoek met een fietstest. Deze nieuwe keuring is veel breder en geeft een nauwkeuriger beeld van de punten waaraan brandweerlieden nog kunnen werken. Overigens zien we dat wie voorheen goed door de tests kwam, de nieuwe PPMO meestal ook doorstaat.”

PPMO via Arbo Unie

Bij de PPMO levert Arbo Unie de doktersassistent die onder meer lengte, gewicht en bloeddruk meet en fluister- en ogentests uitvoert. Als er daarbij geen complicaties worden geconstateerd, kan de brandweerman of –vrouw de baan op. De keuringsarts van Arbo Unie bepaalt vervolgens of iemand aan de medische eisen voldoet. Wordt iemand afgekeurd om conditionele of technische redenen, dan kan de keuringsarts adviseren over de vervolgaanpak. Paijmans: “Daarnaast adviseert Arbo Unie bij de voorbereiding. We brengen bijvoorbeeld in kaart voor welke beroepsgroepen het verplicht of verstandig is om mee te doen, maken een planning en regelen desgewenst een – mobiele - testbaan in uw regio. We nemen klanten zo veel uit handen als ze willen.”

Meer weten?

Meer over de PPMO en wat Arbo Unie daarbij voor u kan betekenen, leest u hier. U kunt ook contact opnemen met Chris Crucq via keuringen@arbounie.nl

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee