Mikpunt van agressie tijdens Oud en Nieuw

Voor het grootste deel van Nederland is Oud en Nieuw een feest met vrienden en familie, champagne, oliebollen, vuurwerk. Wat niet wegneemt dat er tijdens de jaarwisseling ook veel mensen gewoon aan het werk zijn. En juist zij krijgen regelmatig te maken met de keerzijde van het feest: agressie en geweld. Hoe wapen je je daartegen in een nacht waarin veel mensen ook nog vuurwerk op zak hebben?

oud en nieuwHelaas zijn mensen in publieke functies steeds vaker het mikpunt van agressie en geweld. Ruim de helft van de hulpverleners heeft weleens geweld tegen zichzelf of een directe collega meegemaakt. Op een feest als Oud en Nieuw escaleert dat. En bestaat bovendien het risico dat mensen niet alleen geschopt, geschoffeerd en geslagen, maar ook met vuurwerk bekogeld worden. Dat ook elk jaar zwaarder en gevaarlijker wordt.

Uitkijken

Het gevolg is dat ambulancepersoneel, brandweerlieden, politieagenten en ziekenhuismedewerkers nu vaak al met weinig enthousiasme naar de naderende jaarwisseling uitkijken. Hulpverleners weten meestal wel wat ze kunnen verwachten en zijn vaak getraind om met agressie om te gaan, maar dat geldt niet voor iedereen die in de oudjaarsnacht dienst heeft. Denk aan medewerkers van gemeenten die dranghekken plaatsen, mensen van reinigingsdiensten die brandend afval komen verwijderen, of de monteur van het energiebedrijf die voor een spoedreparatie aan de straatverlichting op pad moet. Ook zij lopen risico’s.

Aandacht voor stress

Zijn er in uw organisatie medewerkers die tijdens de jaarwisseling misschien buiten aan het werk moeten? Dan kunt u ze helpen zich voor te bereiden. Allereerst met een vuurwerkbril en gehoorbescherming. Minstens even belangrijk is het om ook aandacht te besteden aan de stress. Bijvoorbeeld via een stresstraining of een training de-escalerend optreden. Zo krijgen uw medewerkers inzicht in de risico’s waaraan ze mogelijk worden blootgesteld en handvatten om de gevolgen te beperken. Kom snel voor hen in actie.

Meer weten?

Arbo Unie verzorgt zowel stresstrainingen als trainingen de-escalerend optreden. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met het team Interventies. U kunt trouwens ook voor slachtofferopvang bij Arbo Unie terecht. Bel daarvoor 088-2726150.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee