Vernieuwde Arbowet: wanneer is een werkplekbezoek relevant?

De vernieuwde Arbowet, die waarschijnlijk per 1 juli ingaat, legt meer nadruk op preventie van verzuim en beroepsziekten. Hierin hebben bedrijfsartsen uiteraard een belangrijke rol. De wetswijzigingen dragen ertoe bij dat zij klachten en risico’s sneller kunnen signaleren. Bijvoorbeeld doordat alle werknemers vrije toegang krijgen tot de bedrijfsarts en andersom: de bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkplekken. Wat betekent dit in de praktijk?

bedrijfarts op werkplek“In organisaties waar de bedrijfsarts een of meerdere dagen per week op locatie is, loopt hij of zij ook nu al vrij makkelijk de werkvloer op”, vertelt Ron Ansem, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “Maar dat is lang niet overal het geval. Als de bedrijfsarts dan werkplekken wil bekijken, heeft dat wat meer voeten in de aarde. Maar als het relevant is, dan komen we langs.”

Wanneer heeft een werkplekbezoek toegevoegde waarde?

Expertise van deskundigen betrekken

Als daar aanleiding toe is, kan de bedrijfsarts bij werkplekbezoeken andere deskundigen betrekken, zoals een arbeidshygiënist, ergonoom of veiligheidskundige. “Bevorderlijk voor de multidisciplinaire aanpak én voor de samenwerking tussen organisatie en arbodienst”, weet Petra Beurskens, teamconsultant bij Arbo Unie, uit ervaring. "Dit gebeurt bijvoorbeeld als uit verzuimanalyses blijkt dat op een afdeling bepaalde klachten de kop opsteken, die mogelijk met de werkplek samenhangen. Ook de uitkomsten van een preventief medisch onderzoek kunnen een reden zijn om een werkplek te bezoeken. Op basis daarvan kan de bedrijfsarts dan heel gericht een preventief advies geven.

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze en andere wijzigingen in de Arbowet? Lees dan de meest gestelde vragen en antwoorden op onze site.
Wil je meer weten over het bezoeken van de werkplekken? Neem dan contact op met Ron Ansem 06 5250 0897 of ron.ansem@arbounie.nl.

 

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee