Werkdruk te lijf

Het druk hebben is niet erg, maar als de balans tussen werkbelasting en belastbaarheid van een medewerker verstoord raakt, ontstaat er werkdruk. En dat kan weer leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten. Werkdruk is een serieus probleem: ongeveer een op de drie medewerkers heeft er last van. Hoe is werkdruk te voorkomen? Arbo Unie boekt uitstekende resultaten, onder meer met een vernieuwde training Mentale Veerkracht.

petten mentale veerkrachtWerken aan mentale veerkracht helpt medewerkers om de balans tussen werkbelasting en belastbaarheid op peil te houden, of weer terug te vinden. Speciaal voor medewerkers die nog geen echte klachten hebben, maar wel risico lopen als er niets gebeurt, biedt Arbo Unie verschillende diensten op het gebied van gezondheidsmanagement. Nieuw is de combinatie van groepstrainingen Mentale Veerkracht met het individueel te volgen eHealth-programma Psyfit. Een aanpak die beklijft.

Positief effect vasthouden

Mieke Govers, GZ-psycholoog bij Arbo Unie: “In de training Mentale Veerkracht gaan we samen met deelnemers in op individuele kenmerken die leiden tot mentale veerkracht. Wat kunnen werkgevers bijdragen, bijvoorbeeld om betrokkenheid en autonoom handelen van medewerkers te bevorderen? En wat medewerkers zelf? Hoe herkennen ze stresssignalen bij zichzelf en elkaar en hoe kunnen ze die voorkomen? Om het positieve effect van deze training nog beter vast te houden, krijgen deelnemers de gelegenheid om vervolgens met Psyfit aan de slag te gaan. Met dit eHealth-programma kunnen deelnemers onder andere zelftests en oefeningen doen en leren van video’s van experts. Daarbij zien ze elkaar terug op drie terugkomdagen, waar ze op een intervisie-achtige manier hun ervaringen met elkaar bespreken. Wat hebben ze in de praktijk gebracht? Wat niet en waarom niet? Waar zijn ze trots op?”

Stok achter de deur

Het effect van de terugkomdagen is dat deze deelnemers sterk motiveren om het eHealth-programma af te ronden en daarmee de materie echt in te bedden. Govers: “De computer praat niet terug, collega’s doen dit wel. We merken dat het heel stimulerend werkt. Niet alleen omdat het deelnemers een stok achter de deur geeft om met het onderwerp bezig te blijven en opdrachten uit te voeren, maar ook omdat ze op die manier veel van elkaar opsteken. Zo raakt mentale veerkracht, en daarmee het voorkomen van werkdruk, echt verankerd.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze gecombineerde aanpak en andere diensten van Arbo Unie die helpen de balans tussen werkbelasting en belastbaarheid te verbeteren? Neem dan contact op met Team Interventies via 088 27 26 150 of interventies@arbounie.nl.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee