Werken aan vitaliteit

Stapelwagens voortduwen en –trekken, fusten met bloemen en planten verplaatsen, veel lopen en staan. Het werk van de logistiek medewerkers bij Flora Holland is niet per se zwaar, maar met de verkeerde werktechnieken kan het toch behoorlijk belastend zijn. Ruim de helft van de klachten bij de coöperatie heeft te maken met fysieke aandoeningen zoals schouder-, rug- en knieklachten. Maar mede dankzij vitaliteitscoaches en fysiotherapeuten is het verzuim onder controle.

Flora HollandTecla Aerts, HR-consultant bij Flora Holland: “Wij hadden tot een jaar of zes geleden een arbeidsfysiotherapeut op onze locaties, maar we merkten dat we meer behoefte hadden aan een echte partner. Een partij die medewerkers met klachten niet alleen kon behandelen, maar die ook klachten hielp voorkomen en kon adviseren. Zo kwamen we bij Arbo Unie-dochter Fysergo uit, waar de fysiotherapeuten heel nadrukkelijk ook vitaliteitscoach zijn. Ze kijken veel verder dan de behandeling van klachten, maar spreken medewerkers en leiding- gevenden bijvoorbeeld ook aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Geven praktische tips en trainingen, toegespitst op hun werkzaamheden. Ze leren welke werkhouding en technieken het minst belastend voor hen zijn.”

Top Fit Weken

Fysergo geeft bij Flora Holland ook preventieve trainingen aan leidinggevenden en leefstijltrainingen voor medewerkers. Tijdens de jaarlijkse Top Fit Week kunnen medewerkers vrijwillig een health check ondergaan. “Daarnaast doen de vitaliteitscoaches regelmatig onderzoek op de werkvloer, bijvoorbeeld naar de belasting in de acculaadruimte. Op basis daarvan kunnen wij weer verbeteringen aanbrengen.” Het verzuim bij Flora Holland is inmiddels gedaald van 8-9% naar 5-6%. “Daar hebben meerdere factoren aan bijgedragen. Maar we zien wel dat afdelingen die intensief samenwerken met vitaliteitscoaches een lager verzuim hebben. De combinatie van behandeling met gedragstips en preventie werkt goed.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de geïntegreerde aanpak?
Neem dan contact op met Marie-Antoinette van den Hoek via telefoon
06 525 011 23 of marie-antoinette.van.den.hoek@arbounie.nl

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee