Voorkom blootstelling kwartsstof

Publicatiedatum: 04 november 2014 21:05
Vanaf 3 november is de Inspectie SZW gericht aan het controleren op blootstelling aan kwartsstof.

 

Dat is stof dat vrijkomt bij het boren, zagen en schuren van steen en beton. De stof is kankerverwekkend en dus levensgevaarlijk. Het kan naast longkanker ook andere longaandoeningen veroorzaken. Duizenden werknemers hebben dagelijks met kwartsstof te maken.

De inspecteurs SZW kijken vooral naar de toepassing van bronmaatregelen op de apparatuur, zoals afzuiging en verneveling op het handgereedschap. Een boete voor het overschrijden van de grenswaarde kan oplopen tot € 18.000,-. Bedrijven waar al overtredingen zijn geconstateerd krijgen een verdubbeling van het boetebedrag, dus laat het niet zover komen.

De arbeidshygiënisten van Arbo Unie kunnen voor uw bedrijf de wettelijk verplichte blootstellingsmetingen uitvoeren. Daar vraagt de inspectie vaak als eerste naar. Verder zal er bij overschrijding van de wettelijke grenswaarde en het actieniveau (is 1/5 van de wettelijk grenswaarde) een plan van aanpak moeten volgen om blootstelling aan kwartstof te voorkomen en om deze onder het actieniveau te brengen. De arbeidshygiënisten kunnen u ook hierbij adviseren.

Neem direct contact op met de Coördinator Adviesprojecten van Arbo Unie bij u in de regio. Vervolgens kunt u met een arbeidshygiënist bij u in de omgeving direct aan de slag.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee