1. Aandacht voor kanker en leefstijl

Aandacht voor kanker en leefstijl

Wereldkankerdag op 4 februari, maart Darmkankermaand, snorren in Movember om aandacht te vragen voor prostaatkanker, fietsen tegen kanker in Alpe d’Huzes, en deze maand Stoptober en Borstkankermaand. Het hele jaar door komen we in actie tegen kanker. Maar wat doe jij om je eigen risico op kanker zo laag mogelijk te houden?

Leefstijl kanker

Leef gezond tegen kanker

De relatie tussen kanker en leefstijl is hechter dan veel mensen aannemen. “Het verband tussen roken en longkanker is bij de meeste mensen wel bekend”, zegt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “Maar dat is niet alles: 20 procent van alle kankergevallen is gerelateerd aan roken. En ook allerlei andere leefstijlfactoren zijn van invloed.” Ze somt een aantal percentages op:

  • 10 procent van de kankergevallen is terug te voeren op ongezonde voeding;
  • Daarbovenop houdt nog 4 procent verband met overgewicht en obesitas;
  • 28 procent van de borstkankergevallen heeft te maken met leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding, alcohol en te weinig beweging;
  • 3 procent van alle kankergevallen heeft aantoonbaar te maken met alcohol;
  • 2 procent met blootstelling aan de zon – daarbij gaat het doorgaans om huidkanker.

Giny: “En dit is alleen wat wetenschappelijk is aangetoond; veel onderzoek is nog niet gedaan. Het zou dus zomaar kunnen dat leefstijlfactoren bij een nog groter deel een rol spelen. Het is dus echt een factor van belang. Maar het voordeel is dat je daardoor de risico’s zelf kunt verkleinen door gezonder te leven. Volgens KWF is op die manier zelfs 30 procent van alle kanker te voorkomen.”

Wat kun je doen?

  1. Stoppen met roken. “Dat doen gelukkig steeds meer mensen, maar in 2021 rookte nog altijd 20,6 procent van de volwassen bevolking. Stoppen heeft vanaf dag één effect: je lichaam begint meteen met schade in de cellen herstellen. Na vijf jaar is het risico op sommige soorten kanker al gehalveerd. Na tien jaar is de kans op longkanker nog maar twee keer zo groot als bij niet-rokers en na twintig jaar zie je bijna geen verschil meer.” Tip: Bij stoppen met roken kun je veel hulp krijgen, die vaak vergoed wordt door zorgverzekeraars. En dit is het moment: Stoptober heeft al 400.000 mensen geholpen met stoppen. Op www.stoptober.nl vind je meer info en handige hulpmiddelen. Goed ook om je medewerkers hierop te wijzen.
  2. Gezond eten en drinken. “Met stip op 2. De link tussen voeding en kanker zit allereerst in wat mensen eten, in voedingspatronen. Te veel rood vlees verhoogt bijvoorbeeld het risico op darmkanker. Hetzelfde geldt voor onvoldoende vezels, groente en fruit. Houd daar dus rekening mee. En laat alcohol staan. Daarnaast helpt gezonde voeding natuurlijk om overgewicht tegen te gaan, ook een niet te onderschatten risicofactor voor kanker. Tip: als werkgever kun je je medewerkers hierbij helpen, bijvoorbeeld met een gezond aanbod in het bedrijfsrestaurant en tijdens bedrijfsfeestjes. 
  3. Voldoende bewegen. “Met stip op 3, eigenlijk op een gedeelde tweede plaats met gezonde voeding. Want met een combinatie van gezond eten en voldoende beweging houd je overgewicht buiten de deur. Zorg dus dat je minimaal de beweegnorm haalt – liefst meer. Dat is per week 2,5 uur matig intensief bewegen en twee keer spier- en botversterkende activiteiten. Tip: ook veel en lang zitten verhoogt het risico op kanker; zorg dus dat je na elk uur zitten ongeveer een kwartier staat en/of loopt. Apps en zit-statafels kunnen hierbij bijvoorbeeld helpen.
  4. Blootstelling aan zonlicht beperken. “Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Exacte gegevens over wat daarvan de bijdrage is van zonlicht zijn niet beschikbaar, maar één ding is zeker: jezelf beschermen tegen zonlicht helpt.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie jouw organisatie en medewerkers kan helpen gezonde keuzes te maken en zo de risico’s op kanker en andere aandoeningen die met leefstijl te maken hebben, terug te dringen? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar de homepage