1. Arbo Unie in het AD Zzpers kunnen nu ook terecht bij bedrijfsarts

Arbo Unie in het AD: Zzp’ers kunnen nu ook terecht bij bedrijfsarts

Arbo Unie biedt gratis service van online dokter

Zzp’ers kunnen voortaan net als werknemers terecht bij een bedrijfsarts. Een doorbraak. Arbo Unie heeft het gratis initiatief gelanceerd: de online dokter.

Voor werknemers is het in de regel goed geregeld; lopen ze met vragen over stress en veiligheid, worstelen ze met problemen op het werk of kampen ze met lichamelijke klachten, dan kunnen ze aankloppen bij de bedrijfsarts. Vaak investeert de baas hierin.

Een ander verhaal is het voor de zzp’er. Tot 3 weken geleden was de toegang tot de bedrijfsarts voor de zelfstandige niet eens mogelijk. Geen loket, ja behalve de huisarts.

,,Te gek voor woorden,’’ vindt directeur Wim Schimmel van de Arbo Unie, ,,zeker als je bedenkt dat we nu al 800.000 zzp’ers hebben. En dat aantal groeit de komende jaren alleen maar. Er wordt wel over gepraat door de politiek, vakbonden en werkgevers, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Wij vonden dat we ook voor deze groep iets moesten doen. Het is een maatschappelijk probleem en met de kennis van de bedrijfsarts kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden.”

Druk

Daarom is Arbo Unie de online bedrijfsarts gestart, gratis. Dertig dokters staan er ’s avonds paraat om korte en praktische vragen te beantwoorden. ,,Zzp’ers zijn vaak druk en hebben geen tijd om op consult te komen. Dat maakt zo’n online chat in de avonduren erg handig. Je klapt je laptop open en je kunt meteen met een dokter spreken.”

Voor zzp’er Sasha Ivantic is de nieuwe service al een uitkomst gebleken. Vorige week heeft hij er voor het eerst gebruik van gemaakt. Hij had er via sociale media van gehoord en zocht advies vanwege zijn rugklachten. De filmmaker/fotograaf heeft er sinds kort last van en dat baart hem zorgen: er liggen opdrachten en hij kan niet zomaar uitvallen.

Bovendien: hij heeft ook niet zoiets als een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

,,Ik wilde er niet voor naar de huisarts gaan. Hij stuurt me dan waarschijnlijk weer door naar het ziekenhuis en daar zit ik al helemaal niet op te wachten. Dat is zo’n gedoe. Ik weet dat die klachten werkgerelateerd zijn. Ik ben vroeger toen ik nog in loondienst was naar de bedrijfsarts geweest en ik weet hoe waardevol dat destijds was.” Het gesprek met de online bedrijfsarts duurde een kwartier en hij heeft wat handige adviezen gekregen.

Medisch loket

,,Een van die adviezen was om wat beter op mijn zithouding te letten en mijn stoel goed in te stellen. En om op te letten hoe ik mijn cameraspullen til. Ik vond het heel prettig. Ook dat iemand even die klachten aanhoorde. Het is eigenlijk een soort medisch loket, vergelijkbaar met een juridisch loket waar je gratis naartoe kunt bellen als je tegen juridische zaken aanloopt.”

Sinds het initiatief van start is gegaan, bezoeken dagelijks zo’n 100 mensen de site. Een handjevol maakt er op een avond daadwerkelijk gebruik van. Volgens de directeur worden er veel verkennende vragen gesteld: of het wel echt gratis is, willen kleine werkgevers weten en of hun personeel er gebruik van kan maken. Het blijft in elk geval tot juli 2015 gratis en is beschikbaar voor álle werkenden. Of het na medio volgend jaar nog gratis is én wordt doorgezet, ligt aan de animo. ,,Tegen die tijd gaan we het evalueren. Onze ambitie is dat het gratis blijft en dat we het continueren. Als er veel gebruik van wordt gemaakt, zullen we er misschien een vergoeding voor vragen. Maar het liefst houden we het gratis.”

Bron: Algemeen Dagblad

Online dokter

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht