1. Dag van de lach

Lach je gezond

Vandaag is het de internationale Dag van de Lach! Elke eerste zondag van de maand mei staat in het teken van bewustzijn creëren voor de gezondheidsvoordelen van lachen. Op deze dag worden normaal gesproken in meer dan 65 landen evenementen georganiseerd, om naast de gezondheidsvoordelen van lachen, ook aandacht te vragen voor vrede en het belang van lachen.

Dag van de lach 700x300

Volgens Gelotologie, de wetenschap van de lach, zijn er verschillende redenen waarom lachen goed voor je is. En toch blijkt hoe ouder we worden des te minder we lachen. Een kind kan op een dag gemiddeld 300 tot 400 keer lachen, terwijl dit bij volwassenen een magere 10 tot 15 keer per dag is. Het is dus tijd, dat we meer gaan lachen. Ook en vooral in deze moeilijke tijden waar we ons ieder in bevinden.  

De gezondheidsvoordelen

Benieuwd geworden hoe lachen dan precies gezond is? Lachen zorgt er voor:

 • dat je een beter immuunsysteem krijgt! Tijdens het lachen wordt endorfine geproduceerd, dit heeft een kalmerend en pijnstillend effect;
 • dat je ademhaling positief wordt beïnvloed. Wanneer je lacht adem je dieper, waardoor je bloeddruk verlaagt en je bloedsomloop wordt bevorderd;
 • dat je 15 gezichtsspieren gebruikt;
 • een positieve invloed op je zelfvertrouwen en communicatievermogen;
 • dat je op werk afstand kan nemen van zaken en de dagelijkse sleur doorbreekt.

Een lachsessie

Gelukkig hoef je niet de hele dag te lachen om deze voordelen te ervaren. Drie keer per dag een lachsessie van tenminste zeven seconde, is genoeg om een positief effect te krijgen op je gezondheid. Neplachen telt ook! Loop de volgende stappen door voor een succesvolle lachsessie: 

 • maak je lichaam los door rek- en strekoefeningen;
 • begin met lachen. Krul eerst je mondhoeken, waarna je je eerst lachgeluid maakt waarna de schaterlach vanzelf komt;
 • neem een moment, na het lachen, om te voelen hoe ontspannen je bent!
Veel succes met de lachsessies!

  Deel deze pagina

  Terug naar overzicht