1. De overgang vraagt om aandacht

De overgang vraagt om aandacht

Oververmoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, het zijn klachten die al snel het stempel ‘stress’ opgedrukt krijgen, waarna ze als zodanig behandeld worden. Terwijl dergelijke klachten bij een steeds grotere groep vrouwen ook te maken kunnen hebben met de overgang. En daarmee om een andere aanpak vragen. Dat begint bij het herkennen en erkennen van overgangsverschijnselen en de impact daarvan op het werk.

Nooit eerder waren in Nederland zo veel vrouwen aan het werk: ongeveer 2,4 miljoen. En aangezien vrouwen tegenwoordig ook langer aan het werk blijven, betekent dit dat de groep werkende vrouwen in de overgang groeit. Niet allemaal ontwikkelen ze klachten, maar de kans neemt wel toe. Vrouwen in de overgang maken een omgekeerde puberteit door: van vruchtbaar naar onvruchtbaar. De veranderingen in de hormoonspiegel die dit met zich meebrengt, gaan onder andere gepaard met nachtzweten, opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Daarnaast hebben veel vrouwen rond de 50 last van stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen en vermoeidheid, gewrichts- en hoofdpijn, hartkloppingen en gespannenheid. Een hele reeks verschijnselen die lang niet altijd herkend worden als overgangsklachten. Met als gevolg: een verkeerde diagnose, te weinig voorlichting en daardoor een verhoogd risico op uitval van vrouwen in de overgang. Het loont om daar iets aan te doen.

Juiste diagnose

Dat er eigenlijk te weinig aandacht is voor overgangsklachten op de werkvloer, heeft ermee te maken dat er nog steeds een taboe op rust. Het ontbreekt aan goede voorlichting, waardoor werkgevers, maar ook de vrouwen zelf de klachten niet direct in verband brengen met de overgang. Zelfs huisartsen zoeken de oorzaak soms in de verkeerde hoek. Bij Arbo Unie staat het onderwerp goed op de kaart, waardoor onze artsen deze specifieke problemen herkennen en erkennen. En hun aanpak afstemmen op de juiste diagnose. Ze letten bijvoorbeeld meer op factoren die met levensstijl te maken hebben, omdat vrouwen minder oestrogeen gaan produceren en daardoor minder goed beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Bovendien komen vrouwen in de overgang jaarlijks ongeveer 1,5 kilo aan als ze hun eet- en beweegpatroon niet aanpassen. Een gezonde levensstijl helpt ook stemmingswisselingen te verminderen.

Goede voorlichting helpt

Om vrouwen hierbij te begeleiden, kunnen we ook onze eigen overgangsconsulent inzetten. We zorgen dat vrouwen goed voorgelicht zijn over wat er allemaal met hun lichaam gebeurt in de overgang, hoe dit hun functioneren kan beïnvloeden en wat ze zelf kunnen doen. Daarbij betrekken we zo nodig ook de leidinggevenden, zodat vrouwen en hun werkgevers het gesprek aan kunnen gaan. Bijvoorbeeld over tijdelijk aangepaste werktijden, of een iets aangepast takenpakket. Zo blijven vrouwen ook in én na een kwetsbare periode duurzaam inzetbaar.

Meer weten?

Wilt u meer weten over specifieke overgangsverschijnselen en welke rol Arbo Unie daarin kan vervullen? Neem dan contact op met Marie-Jose Spee, overgangsconsulent Arbo Unie via marie-jose.spee@arbounie.nl en 06 5250 2106.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht