1. De RIE toets wijzigt wat betekent dit voor mijn organisatie

De RI&E toets wijzigt, wat betekent dit voor mijn organisatie?

Per 1 juli 2022 geldt een wijziging met betrekking tot de toetsing van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Wat die wijziging voor gevolgen heeft, leggen we je graag uit.

Gevaarlijke-stoffen_cirkel-700x300px

Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande om de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie op een hoger niveau te krijgen in Nederland. Wat blijft is dat iedereen een RI&E mag uitvoeren. Ook als je daarin geen deskundigheid of ervaring hebt. Wat ook blijft is dat die RI&E, uitzonderingen daargelaten, getoetst moet worden door een arbokerndeskundige.

De RI&E toets bestaat uit twee delen:

  1. Toetsen van de RI&E aan de wettelijke eisen en nagaan of de RI&E volledig, betrouwbaar en actueel is.
  2. Adviseren over de RI&E en het plan van aanpak om te zorgen dat deze aan de wettelijke eisen voldoet en dat de maatregelen in het plan van aanpak de risico’s opheffen of zoveel mogelijk beperken.

Wie zijn de arbokerndeskundigen?

De arbokerndeskundigen zijn gecertificeerde hogere veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen en de BIG-geregistreerde bedrijfsarts. De persoonscertificering maakt inzichtelijk of de persoon vakbekwaam is voor het kunnen uitvoeren van de RI&E-toets.

Wat verandert er in de RI&E toets?

De RI&E toets wordt in het vervolg opgesplitst in een systeemtoets en scopetoets. Bij de systeemtoets wordt er nagegaan of uw RI&E alle verplichte onderdelen omvat. Iedere arbokerndeskundige mag deze systeemtoets uitvoeren.

De scopetoets gaat dieper in op de verschillende onderdelen. Dit is een inhoudelijke beoordeling en advisering van de onderdelen. Dit kan alleen uitgevoerd worden door de arbokerndeskundige met vakkennis over het specifieke onderwerp. De inhoudelijke beoordeling wordt aangeduid met de scope. Welke onderwerpen een arbokerndeskundige mag beoordelen wordt bepaald door het vakgebied van die arbokerndeskundige.

Het beoordelingskader is uitgebreid

De arbowetgeving geeft aan dat de RI&E op volledigheid, betrouwbaarheid en actualiteit getoetst moet worden. De verschillende kerndeskundigen gaven vaak een eigen invulling aan deze begrippen. Nieuw is het beoordelingskader om te toetsen op deze aspecten. Daarnaast is er een kader opgesteld voor de adviezen over de RI&E.

Wat betekent de wijziging voor de uitvoering RI&E door een arbokerndeskundige?

Laat je jouw RI&E uitvoeren door een arbokerndeskundige, dan hoef je deze niet te laten toetsen. De vereiste deskundigheid wordt dan bij het uitvoeren van de RI&E al ingebracht. Toch heeft de aanscherping van de toetsingscriteria hier ook consequenties. Als de kerndeskundige geen goede beoordeling kan maken van het probleem en de oorzaken op onderwerpen buiten diens vakgebied. Dan moet hiervoor een tweede en soms derde deskundige ingeschakeld worden, voor die betreffende scope.

Wat betekent dit voor de RI&E binnen jouw organisatie?

Het aanscherpen van de bepalingen voor de RI&E-toets, heeft consequenties voor je RI&E. In de RI&E toets wordt bijvoorbeeld gekeken welke informatiebronnen jouw organisatie gebruikt heeft voor het opstellen van de RI&E. Denk aan inzichten van de bedrijfsarts en ongevalsregistratie en -onderzoek. Een ander aspect is aandacht voor bijzondere groepen medewerkers in de RI&E. Door dergelijke punten in de uitvoering van de RI&E te betrekken, voorkom je opmerkingen hierover in het toetsadvies.

De arbeidsrisico’s in jouw organisatie bepalen door wie de scopetoets uitgevoerd moet worden. Dit kan een combinatie zijn van twee of drie arbokerndeskundigen. Denk aan een productieomgeving met schadelijke geluidsniveaus, machineveiligheid en hoge werkdruk. Zo’n productieomgeving vereist een scopetoets door de arbeidshygiënist, hogere veiligheidskundige en respectievelijke arbeids- en organisatieadviseur.

Het inzetten van meerdere arbodeskundigen en het uitgebreidere beoordelingsschema is een extra kostenpost. Wat het oplevert, is een hogere kwaliteit van de RI&E. Zo krijg je inzicht in de verbetermaatregelen om de risico’s op te heffen of zoveel mogelijk beperken. En dat is waar het uiteindelijk om draait.

Wat biedt Arbo Unie jouw organisatie bij deze wijzigingen?

Multidisciplinaire aanpak

Arbo Unie heeft alle arbokerndeskundigen in huis. Als vooraf al bekend is dat er diverse thema’s spelen, dan voeren verschillende arbokerndeskundigen de RI&E uit. Elk vanuit hun eigen vakgebied. Loopt een arbokerndeskundige tijdens de RI&E tegen zaken aan buiten het eigen vakgebied, dan wordt hierover een collega geraadpleegd. Daarmee lopen we al in de pas met de nieuwe wijzigingen. Wel passen we daar waar nodig onze werkwijze en adviesrapporten aan, zodat deze per 1 juli 2022 voldoen aan de gewijzigde wetgeving.

Workshop RI&E+

Wilt je meer weten over de wijzigingen en welke stappen je moet zetten om te zorgen dat jouw RI&E de toets kan doorstaan? Speciaal voor preventiemedewerkers, arbocoördinatoren en iedereen die de RI&E zelf uitvoert, bieden we de “RI&E nader bekeken” workshop aan. Hierin gaan we in op de nieuwe eisen en hoe je die in jouw RI&E kunt verwerken. Heb je interesse, neem dan contact op met trainingen@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor de workshop

Meer weten?

Schrijf je dan in voor de workshop: 'RI&E nader bekeken'.