1. De verborgen kracht van vrijwilligerswerk

De verborgen kracht van vrijwilligerswerk

Dankzij vrijwilligers kunnen mensen met een beperking bewegen, blijven sportverenigingen draaien, hebben eenzame ouderen toch af en toe gezelschap en worden buurten veilig en schoon gehouden. Allemaal goede redenen om als werkgever aan te moedigen dat je medewerkers hier tijd in steken. Met als mooie bijkomstigheid: ze worden er zelf ook vitaler en gelukkiger van. Hoe zit dat?

Vrijwilligerswerk artikel

Wie goed doet, goed ontmoet

“Als je iets goed doet voor een ander, zorgt dat ervoor dat je zelf ook beter in je vel zit.”, zegt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit.” Ze somt een aantal inzichten op uit recente studies over de effecten van vrijwilligerswerk:

  • Mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen, hebben minder gezondheidsklachten en lopen minder risico op depressies.
  • Vrijwilligerswerk maakt aantoonbaar gelukkiger (meetbaar aan hersenactiviteit en hormonen).
  • Een op de drie vrijwilligers die zelf eenzaam zijn voelt zich dankzij vrijwilligerswerk minder eenzaam.
  • Minstens één uur per maand besteden aan vrijwilligerswerk heeft een positief effect op het functioneren van het brein; vrijwilligerswerk lijkt zelfs het risico op alzheimer te verkleinen. 
  • Een aanvullende aanwijzing hiervoor: in de leeftijdscategorie 59+ zijn de vrijwilligers beter in spelletjes.
  • Oudere vrijwilligers die door vrijwilligerswerk meer bewegen, hebben minder kans om hoge bloeddruk te ontwikkelen.
  • Mensen die vrije tijd opgeven voor vrijwilligerswerk, hebben het gevoel dat ze juist meer vrije tijd hebben. 
  • Mensen die geld uitgeven aan goede doelen, voelen zich welvarender.

Pak je rol als werkgever

Reden genoeg dus voor werkgevers om het toe te juichen als medewerkers tijd en energie investeren in vrijwilligerswerk. Giny: “Hier kun je als werkgever zelf ook een rol in pakken. Door je medewerkers in de gelegenheid te stellen om vrijwilligerswerk te doen en dat ook te stimuleren.” Ze ziet daarvoor allerlei mogelijkheden:

  • Geef je medewerkers de gelegenheid om één of enkele dagen per jaar betaald verlof op te nemen voor vrijwilligerswerk. 
  • Omarm een goed doel waar je medewerkers zich voor kunnen inzetten en organiseer concrete activiteiten waar ze aan kunnen bijdragen. Van gastlessen geven over omgaan met geld tot een inzamelactie rond de feestdagen.
  • Besteed aandacht aan vrijwilligerswerk in je interne communicatie: wie doet wat en wat brengt hen dat? Dit kan heel aanstekelijk werken.
  • Zorg ook op andere manieren dat je medewerkers bekend zijn met de vele mogelijkheden die er zijn om vrijwilligerswerk te doen. Er is voor iedereen wel iets wat past bij zijn of haar interesses. 

Win-win-win

Als het je lukt om medewerkers warm te maken voor vrijwilligerswerk, levert dat aan alle kanten winst op. Giny: “Je draagt op een effectieve en eigenlijk doodsimpele manier bij aan de mentale en fysieke veerkracht van je medewerkers en het verminderen van eenzaamheid – wat bijvoorbeeld onder jongeren een groeiend probleem is. Als je medewerkers goed in hun vel zitten, word je daar als organisatie ook beter van. Bovendien geef je hiermee zelf invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En het is natuurlijk goed voor al die maatschappelijke organisaties en initiatieven waarvoor vrijwilligers onmisbaar zijn. Die hebben er last van dat het aantal vrijwilligers in Nederland terugloopt - in 2019 besteedde nog 49% ten minste één dag aan vrijwilligerswerk, in 2021 was dat nog maar 39%. Het zou mooi zijn als daar – mede door jouw toedoen - weer een stijgende lijn in komt.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie de veerkracht van jouw organisatie en je medewerkers kan helpen vergroten? Neem dan contact op met giny.norder@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar de homepage