1. Elk bedrijfsongeval is er een te veel

Elk bedrijfsongeval is er één te veel

Bedrijfsongevallen veroorzaken veel persoonlijk leed én kosten voor werkgevers en de maatschappij. Niemand wil het meemaken. Toch bleven in 2013 in Nederland 192.000 mensen thuis als gevolg van een ongeval tijdens het werk. Aandacht voor veiligheid is dan ook geen overbodige luxe. Hoe zet je het onderwerp écht op de kaart?

Bedrijfsongevallen komen overal voor. In de bouw, het transport, bij bedrijven die werken met gas en elektriciteit en ook gewoon op kantoor. “Mensen maken nou eenmaal fouten”, constateert Paul Beumer, senior expert bij Arbo Unie. “In tachtig procent van de gevallen speelt gedrag een rol. Als iemand onder tijdsdruk afwijkt van het protocol bijvoorbeeld, of even niet oplet. Daarom is het zo belangrijk om iedereen, medewerkers én management, te doordringen van het belang van veiligheid. En behalve protocollen en richtlijnen ook veel aandacht te besteden aan het gedrag van je medewerkers. Dit kun je positief beïnvloeden om ongevallen te voorkomen. Want elk bedrijfsongeval is er één te veel.”

Veilig gedrag beïnvloeden doe je zo!

Wat kun je als werkgever zelf doen om de veiligheid en veilig gedrag binnen je organisatie met effect te bevorderen?

  • Houd regelmatig veiligheidsrondes. Zo krijg je als leidinggevende of hr-medewerkers goed zicht op hoe het met de veiligheid gesteld is. Niet alleen van waar zich onveilige situaties voordoen, maar ook van het gedrag van medewerkers. En dus van verbeterpunten.
  • Beelden zeggen meer dan woorden. Maak foto’s van onveilige situaties en nodig medewerkers uit dat ook te doen. En zorg dat daarover gepraat wordt in het werkoverleg, zodat het veiligheidsbewustzijn toeneemt.
  • Betrek ook je ondernemingsraad bij dit thema. Leg veiligheid bijvoorbeeld in het overleg tussen OR en directie standaard als onderwerp op tafel.
  • Als medewerkers zich niet altijd aan de veiligheidsvoorschriften houden, probeer dan te begrijpen waarom dat zo is. Wat houdt hen tegen? En wat kun je daar aan doen? Dragen ze bijvoorbeeld hun veiligheidsbril niet omdat die beslaat of knelt? Overweeg dan goede alternatieven. Of bekijk of je je processen anders kunt inrichten waardoor de bril minder vaak op hoeft.
  • Maak aan medewerkers duidelijk dat het niet de bedoeling is dat ze onder tijdsdruk minder zorgvuldig met veiligheid omspringen. Dan maar iets minder snel werken.
  • Investeer in veiligheid. Als je het slim aanpakt, levert elke euro die je erin stopt drie euro op. We kijken graag samen met jou hoe je dat in jouw organisatie kunt behalen.

Meer weten

Arbo Unie ondersteunt je graag bij het vergroten van de veiligheid in je organisatie. Niet alleen door met RI&E’s de risico’s in kaart te brengen, maar bijvoorbeeld ook met een analyse van de veiligheidscultuur in je organisatie, of een training voor leidinggevenden in onze ‘no risk-aanpak’. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met Paul Beumer via telefoon 06 5250 1193 of mail naar paul.beumer@arbounie.nl.

RI & E

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht