1. Haal meer uit je werkomgeving

Haal meer uit je werkomgeving

Hoe richt je de werkomgeving zo in dat niets je medewerkers in de weg staat om hun werkzaamheden efficiënt uit te voeren? En met zo min mogelijk belasting? Dat is het werkterrein van ergonomen. Zij kijken niet alleen hoe hoog je bureaustoel staat en of je je muis goed vasthoudt, maar letten op alles dat risico’s op klachten beïnvloedt. En adviseren dan hoe het beter kan, liefst preventief.

“De risico’s van een verkeerde houding, veel beeldschermwerk of zwaar tillen zijn breed bekend”, constateert Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie. “Daar is in de meeste bedrijven ook aandacht voor. Toch kom ik regelmatig situaties tegen waarin dit soort risico’s onbedoeld in de hand wordt gewerkt. Een balie waar medewerkers te ver van hun klanten zitten, bijvoorbeeld, en daardoor te ver moeten reiken. Een controlekamer waar de benodigde informatie onoverzichtelijk en via verschillende kanalen binnenkomt. Bedrijven die veel informatie verspreiden via grote centrale schermen, maar met nét iets te kleine letters, waardoor medewerkers automatisch voorovergebogen gaan zitten om de teksten te kunnen lezen. Software die onnodig complex is, waardoor je veel te veel moet klikken. Dat kan leiden tot rsi-achtige klachten en het is ook heel vermoeiend.”

Optimaliseren van de werkomgeving

Bij een werkplekonderzoek of een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie komen dergelijke situaties aan het licht. Erwin: “Wij helpen organisaties hun werkomgeving te optimaliseren. Zodat medewerkers gezond en veilig kunnen werken en ook zo productief en efficiënt mogelijk. We adviseren bijvoorbeeld om software te vereenvoudigen of de teksten op informatieschermen leesbaarder te maken. We kijken ook naar de organisatie van het werk: hoe kun je taken rouleren zodat medewerkers niet de hele dag dezelfde handelingen uitvoeren? Of hoe kun je de werkdagen zo efficiënt mogelijk plannen? Dat je bijvoorbeeld ’s ochtends als je nog fris bent met de taken kunt beginnen die cognitief het zwaarst zijn en je in de middag meer kunt toeleggen op routinewerk of bijeenkomsten. Daar denken we graag over mee. Liefst al in een vroeg stadium. Als we al meekijken in de ontwerpfase van een gebouw of vóór een grote investering in software of meubilair, is ingrijpen nog relatief eenvoudig. Later wordt het moeilijker en kostbaarder. Ons advies kan dus ook veel geld schelen.”

Meer weten?

Heb je vragen voor Erwin Speklé over de mogelijkheden om je werkplek ergonomisch te optimaliseren? Neem dan contact op via erwin.spekle@arbounie.nl of 06 5250 1193.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht