1. Hoe gaat dat in de praktijk trienke jongedijk

Hoe verloopt een RI&E in de praktijk? Onze professionals delen hun ervaringen.

Hoe gaat dat nou in de praktijk? En hoe ervaren onze klanten de samenwerking met Arbo Unie en wat levert samenwerken met je medewerkers op voor je organisatie? En hoe blijft iedereen betrokken? Trienke Jongedijk, geregistreerd arbeidshygiƫnist bij Arbo Unie vertelt:

Workshop RIEl 700 x 300px

“De meest waardevolle RI&E die ik bij een klant gemaakt heb, was een RI&E bij een R&D-achtige organisatie. De laatste RI&E was alweer 10 jaar oud. De vraag was om, samen met de preventiemedewerker, een nieuwe nulmeting uit te voeren die als basis kon dienen voor een ‘levend’ werkdocument waarvan de voortgang gemakkelijk te bewaken was. Alle medewerkers werd vooraf nadrukkelijk gevraagd om input (zorgpunten, klachten) te leveren. Daarnaast hebben we een workshop georganiseerd met een vertegenwoordiging van de labmedewerkers en de OR. Deze workshop van een dagdeel bestond uit 3 onderdelen: 

  • Brainstormsessie over ervaren risico’s.
  • Gezamenlijk stellen van prioriteiten (top 10).
  • Gezamenlijk bepalen van het risico en bedenken van maatregelen voor de punten uit de top 10.

Uit deze workshop kwam de eerste aanzet voor een plan van aanpak. Deze heeft de organisatie verder uitgewerkt tot een plan van aanpak en voor een heel groot deel de maatregelen geïmplementeerd. 

Het mooie aan deze aanpak was dat er punten aangedragen werden die ik alleen uit een rondgang en her en der wat gesprekken met medewerkers nooit boven water had gekregen. Veel van deze punten hadden namelijk te maken met gedrag en cultuur (bv. zich niet houden aan de (noodzakelijke strenge) procedures en afspraken en voorafgaand aan het starten van een experiment onvoldoende nadenken over het beheersen van risico’s). Daar werd een deel van de maatregelen dan ook op gericht (bv. voorbeeldrol leidinggevenden, leren feedback te geven, sanctiebeleid invoeren).”

Trienke zag direct wat het de organisatie oplevert om medewerkers bij de RI&E te betrekken. “Medewerkers gaven hun input van risico’s zoals zij deze ervaren. Het is immers hún werk en zij weten het beste waar ze tegen aan lopen. Ook zie je direct draagvlak ontstaan voor de uitvoering van eventuele maatregelen. Helemaal als je de medewerkers niet alleen betrekt bij het inventariseren van risico’s maar ook bij het prioriteren en bedenken van maatregelen. Vaak hebben ze al heel goed voor ogen wat zou werken, wat er nodig is. Vanuit de organisatie, maar ook vanuit hen zelf.” 

Maar hoe pak je dat dan aan bij de RI&E? “Dat hangt er van af waartoe een organisatie bereid is te investeren. Minimaal zou dit een gesprek moeten zijn met de OR, met medewerkers tijdens een rondgang, waarbij je medewerkers vooraf input om input vraagt zodat je daar bij de rondgang extra aandacht aan kan besteden. Wil je het écht goed aanpakken, dan kun je workshops organiseren met verschillende afdelingen of functiegroepen om te inventariseren en maatregelen te bedenken. Dat kan in een dagdeel of in 2 separate, kortere workshops. Het kan zinvol zijn om dan bij de laatste de leidinggevende of manager te laten aansluiten zodat er ook al daadwerkelijk knopen doorgehakt kunnen worden over wie, wanneer welke actie neemt. Waarbij die acties dan verdeeld kunnen worden over de aanwezigen.”

Om medewerkers na het maken van de RI&E betrokken te houden kun je twee dingen doen:

  1. Je stelt (samen) het plan van aanpak op en deelt met de medewerkers wat er het komende jaar opgepakt gaat worden. Dit kun je bijvoorbeeld in afdeling overleggen periodiek laten terugkomen. 
  2. Zorg ervoor dat medewerkers een rol in het plan van aanpak krijgen door acties aan ze toe te wijzen of een werkgroepje te formeren rondom een verbeterpunt en /of ze daarvoor verantwoordelijk te maken.

Het is belangrijk om samen met je medewerkers de RI&E levend te houden. Zet het periodiek op de agenda. Bespreek wat zouden we doen, wat hebben we gedaan, heeft dat voldoende effect gehad, wat is er nog nodig en wie gaat dat doen? Zijn er nog nieuwe inzichten/risico’s, gewijzigde omstandigheden? Zo werk je samen aan een continue verbetering van je organisatie.

Meer weten?

Download dan de whitepaper "Niemand wil ziek worden van werken". Een whitepaper voor ondernemers en HR-managers over hoe je met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) de gezondheidsrisico's kunt beperken.

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Wil je meer weten over de RI&E?

Download dan de whitepaper "Niemand wil ziek worden van werken". Een whitepaper voor ondernemers en HR-managers over hoe je met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) de gezondheidsrisico's kunt beperken.

Week RIEwaaier200x200px