1. Hoogste scores Stoffenmanager in Europees onderzoek

Hoogste scores Stoffenmanager® in Europees onderzoek

Internationale ETEAM-studie adviseert gebruik Stoffenmanager®

Amstelveen, 18 november 2015 – Intensief en langdurig internationaal onderzoek naar diverse modellen voor het beheer van gevaarlijke stoffen geeft Stoffenmanager® van Cosanta de hoogste scores.

Nederland heeft er even op moeten wachten, maar begin november zijn de resultaten van een intensieve studie naar de betrouwbaarheid van modellen voor het beheer van gevaarlijke stoffen openbaar gemaakt. Het door het Duitse Federal Institute for Occupational Safety and Health (BAuA) gesponsorde onderzoek onder de naam ‘Evaluation of Tier 1 Exposure Assessment Models under REACH (E-TEAM) Project’ is uitgevoerd door onderzoekers van het Institute of Occupational Medicine en het Fraunhofer Institute for Toxicology and Experimental Medicine.

Net als in eerdere vergelijkende studies komt Stoffenmanager® er uitstekend van af. Henri Heussen, CTO van Cosanta: “We zijn blij met de uitkomsten; we zien het als erkenning voor de vele jaren ontwikkeling die we samen met onze partners en klanten in Stoffenmanager® hebben gestoken.”

De vijf modellen die zijn opgenomen in de REACH guidance R.14, zijn de afgelopen twee jaar onder de loep genomen door de groep internationale onderzoekers. Die winden er vervolgens in de vuistdikke rapportages geen doekjes om en komen met een klip-en-klaar advies: “Stoffenmanager® appeared to provide the most balanced performance with regard to the level of conservatism and predictive power for volatile liquids and powders.”

De vergelijkende studie toetste op gebruiksgemak, variabiliteit tussen gebruikers en externe validatie oftewel de betrouwbaarheid van de schattingen. Op al deze punten scoort Stoffenmanager® beduidend hoger dan de andere onderzochte modellen. Dat maakt Henri Heussen tot een gelukkig man, maar hij is ook realistisch: “Er komen uit de gedegen rapportages ook voor Cosanta voldoende aandachtspunten voor de doorontwikkeling van Stoffenmanager®. Ons team pakt ze graag op!”

Over Stoffenmanager®

Stoffenmanager® is een gevalideerde tool die erkend wordt door Inspectie SZW, waarmee bedrijven zelf hun producten of stoffen waar in het bedrijf mee gewerkt wordt, in kaart kunnen brengen en prioriteren. Door de kenmerken van gevaarlijke stoffen te ‘koppelen’ aan werkprocessen, is het mogelijk om via een uitermate betrouwbare blootstellingsschatting de risico’s voor de individuele medewerker in kaart te brengen en waar nodig op de werkplek maatregelen te nemen. Stoffenmanager® kent 26.000 actieve gebruikers in Europa. Stoffenmanager® BASIC is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Fins. Stoffenmanager PREMIUM is ook beschikbaar in deze talen maar heeft een dashboard waardoor het ingezet kan worden als managementtool voor het beheer van gevaarlijke stoffen.

Over Cosanta b.v.

Cosanta is de ontwikkelaar van Stoffenmanager® en heeft als primair doel de onafhankelijkheid, kwaliteit, continuïteit en actualiteit van Stoffenmanager te borgen. Voor Stoffenmanager® PREMIUM geeft Cosanta licenties uit. Daarnaast adviseert Cosanta organisaties in het beheer van gevaarlijke stoffen in termen van organisatiebewustzijn en concrete implementatie. Verder ontwikkelt en organiseert Cosanta diverse workshops en trainingen. Consultants van Cosanta zijn vanaf het begin betrokken bij Stoffenmanager® en weten als geen ander hoe complex deze materie is. Cosanta richt zich op de uitbouw van activiteiten in Europees verband en heeft inmiddels vertegenwoordigers in Finland, Duitsland, Engeland, België en Spanje. Daarnaast werkt Cosanta in Nederland samen met diverse partners.

Cosanta is een deelneming van Arbo Unie.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht