1. Houd je toppers in conditie

Houd je toppers in conditie

Managers en medewerkers die langdurig op hoog niveau presteren hebben veel gemeen met topsporters. Ook zij moeten continu fit zijn om te blijven vlammen. Mentaal en fysiek. Daarbij staan ze voortdurend onder druk en maken ze vaak lange dagen. Onder die omstandigheden is het belangrijk dat ze blijven investeren in hun gezondheid. Breng de gezondheidsrisico’s voor deze groep in beeld en maak er werk van.

Hogerop komen in een organisatie betekent ook dat je meer verantwoordelijkheden krijgt en voor complexere vraagstukken staat. Niet even, maar voortdurend. Die constante druk kan leiden tot stress. En dus tot een verhoogd risico, zowel voor de gezondheid van de medewerker of manager in kwestie als voor de organisatie. Want het gaat vaak om de mensen die moeilijker te vervangen zijn. Hoe krijg je nou juist bij deze groep scherp in zicht hoe fit ze zijn en hoe het met hun mentale veerkracht is gesteld? Speciaal voor mensen met een zware, verantwoordelijke functie die merken dat ze het soms moeilijk hebben, of die goed draaien maar zich afvragen hoe ze dat blijven volhouden, biedt Arbo Unie-dochter BeLife een uitgebreide ‘executive health screen’ aan.

Uitgebreide screening

Bij de executive health screen ondergaat een manager of andere deelnemer één dag een breed scala aan tests. Georg Schott, manager van BeLife: “Meten is weten. Zo doen we inspanningstests, controleren we het bloed, de conditie van hart en bloedvaten, en inventariseren en beoordelen we voedingspatronen. Daarnaast onderzoeken we hoe iemand er mentaal voor staat via een speciale vragenlijst. Over de uitslagen volgt nog diezelfde dag een gesprek met een prestatiepsycholoog. Die doet daarbij meteen de nodige aanbevelingen: wat kunnen ze zelf doen en hoe kunnen wij daar eventueel bij ondersteunen? De nadruk ligt op een gepersonaliseerde benadering.” Jeroen Molinger, hoofd van het Human Performance Center dat de executive health screens doet: “We brengen veel gezondheidsvariabelen in kaart, veel meer dan bij een periodiek medisch onderzoek gebeurt. En uniek is dat we al die gegevens in onderlinge samenhang beoordelen. Zo kunnen we per persoon een heel gedetailleerde diagnose stellen. Bovendien kunnen we door die uitgebreide tests van tevoren goed inschatten hoe iemand zal reageren op bijvoorbeeld mental coaching, fysieke training of voeding. Zo maken we heel gericht afspraken over vervolgstappen die werken.”

Gezondheid in het kerstpakket

De executive health screen ligt in het verlengde van de begeleiding die BeLife aan topsporters biedt. Jeroen: “Zo adviseren we de medische en technische staf van zowel Feyenoord als Excelsior door de conditie van de spelers gedurende het seizoen te volgen. Allemaal spelers met veel talent. Maar hoe haal je als coach het beste uit zo’n team? Daar is een hoge mate van fitheid voor nodig, mentaal en fysiek. Wij maken per speler duidelijk waar ze aan kunnen en moeten werken, en waar hij het beste op zal responderen. Zo creëren we voor hen de randvoorwaarden om optimaal te presteren.” Met de executive health screen doen we hetzelfde voor de top van organisaties, grotendeels via dezelfde tests. Georg: “Een groot voordeel is dat dit sterk preventief werkt als het gaat om fysieke en mentale klachten. Je ziet precies waar de risico’s zitten: wat kunnen hart, longen en spieren verstouwen, hoe ga je met tegenslagen om? Daardoor kun je effectief ingrijpen. Steeds meer organisaties maken er dan ook gebruik van. Een klant in Rotterdam biedt hem zelfs als kerstpakket aan het hele managementteam aan.”

Meer weten?

Wil je meer weten over executive health screen van Arbo Unie dochter BeLife? Neem dan contact op met Ad van Genuchten, 06 5577 7822 of ad.van.genuchten@fysergo.nl.

Belife

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht