1. Ik heb de rust en reflectie van het varen nodig

‘Ik heb de rust en reflectie van het varen nodig ’

De oude luitenant-ter-zee-pet van Wim Schimmel, tegenwoordig directeur van ArboUnie, ligt nog wel aan boord, maar past niet meer.

‘Als ik hier ben, dan…’, zegt Wim Schimmel (48), en hij gebaart dat alles van hem afglijdt.‘De rust hier, zo on-Amsterdams. En het is ook zonniger. Wij hebben een tuin op het noordwesten, niet echt ideaal. Mijn vrouw komt speciaal hierheen om te zonnen.’ Hier, waar inderdaad een opmerkelijke stilte heerst, is jachthaven Olympia, midden in Amsterdam. Tweehonderd meter verderop raast het verkeer over de A10, maar dat geluid wordt geabsorbeerd door de bomen tussen de ringweg en het haventje waar de roomwitte sloep van ArboUnie-directeur Schimmel ligt. Een dicht aaneengesloten rij woonboten onttrekt het haventje aan het zicht.

Andere setting

‘Natuurlijk heb ik me weleens afgevraagd of ik geen zeilboot wilde. Maar dat is zo’n gedoe’, zegt Schimmel, terwijl hij langzaam het haventje uit vaart.‘Ik kan hier elke dag naartoe, en dat doet mij veel plezier. Ik heb die rust en reflectie van het varen nodig. Hoe vaak ik hier ben? Afgelopen week heb ik op zaterdag en zondag met mijn vrouw gevaren, en woensdag heb ik mijn collega’s na een intensief gesprek uitgenodigd om in een andere setting door te praten. Je kunt van hier uit door de sluis naar de Nieuwe Meer of via de Amstel de andere kant op.’

Schimmel is nu twee jaar directeur van ArboUnie, een bedrijf dat aan ongeveer 12.000 organisaties diensten op het gebied van gezondheid levert. Voor die tijd werkte hij negentien jaar bij Verdonck Klooster& Associates (VKA), een ICT-adviesbureau. Elf jaar was hij directeur.

Meedenken is leuker dan verkopen

Mega-aantrekkingskracht ‘Ik heb ooit kort bij een leverancier van telecomapparatuur en software gewerkt. Toen ik bij een grote bank kwam, vroegen ze of ik niet met hun team wilde meedenken. Dat stond natuurlijk op gespannen voet met mijn sales-target. Omdat ik meedenken toch leuker vond dan verkopen, ben ik voor mezelf begonnen. Toen ik merkte dat ik liever met anderen samenwerkte, solliciteerde ik bij VKA. Ik was 27. Voor de zekerheid had ik voor een volle orderportefeuille gezorgd. Achteraf realiseerde ik me dat bij VKA de vlag uit ging toen iemand zich met zulke prachtige klanten bij hen aanmeldde.

’Op Schimmels cv staat ook dat hij bij de marine heeft gediend, maar daar werkte Schimmel, die informatica studeerde, op het computercentrum.‘Ik ben geboren en getogen in Enkhuizen. Dan heb je al wel iets met water. Maar zodra je naar Amsterdam verhuist, met al die grachten, krijgen bootjes een mega-aantrekkingskracht’, zegt Schimmel‘Juist toen mijn vrouw en ik het erover hadden dat we misschien eens een bootje moesten kopen, begon op tv een uitzending over watersportbeurs Hiswa. We zijn er meteen heen gegaan.

Consolidatieslag

’Eigenlijk is hij te lang directeur bij VKA geweest, vindt Schimmel zelf.‘Als je korter dan vijf jaar de baas bent, maak je je beloften niet waar. En als je het langer dan acht jaar bent, breng je geen vernieuwing meer’, zegt hij.‘Maar in die tijd vond een consolidatieslag plaats onder consultants, dan kun je als directeur niet weggaan.’ De vraag of hij wellicht op een betere prijs voor zijn aandelen VKA hoopte, brengt hem niet van zijn stuk.‘De waarde van een consultancykantoor zit in de mensen, die waarde gaat’s avonds naar bed en wordt de volgende ochtend hopelijk weer energiek wakker. Een organisatie met professionals moet je niet opzadelen met veel goodwill.

’Het is rustig op het water. Af en toe varen slanke roeiboten voorbij, op de oever steekt een oude man zijn hand op. Schimmel zit in hemdsmouwen ontspannen aan het stuur, een zonnebril op tegen de felle zon. Of hij geen kapiteinspet heeft? Grijzend wijst hij op de pet onder een van de banken.‘Mijn oude luitenant-ter-zee-pet. Het lijkt wel of hij voor kinderen is, of gekrompen’, zegt hij.‘Of mijn hoofd is groter geworden.

Welzijn

’Een jaar voor zijn vertrek bij VKA had Schimmel te kennen gegeven dat hij naar iets anders op zoek zou gaan.‘Het leek me geweldig om met ICT-oplossingen bij te kunnen dragen aan het welzijn van mensen. Er is met apps en tablets zo veel mogelijk. Het was de tijd dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid onderzocht of met behulp van eHealth de kosten van ouderenzorg omlaag zouden kunnen. Ter oriëntatie ben ik met allerlei mensen gaan praten, artsen, gepensioneerde artsen. Wat ze van de nieuwe regelgeving vonden. Ik heb met niemand van ArboUnie gepraat, maar daar kwam wel de vraag om te solliciteren vandaan.

’Bij ArboUnie is hij voortvarend met ICT-oplossingen aan de slag gegaan. Het doet hem zichtbaar genoegen dat medewerkers zich spontaan aanmelden voor een pilot met video-consultaties.‘Het zit hem niet in de technologie, maar in het hoofd van mensen. Het moet in je opkomen dat je, nu je niet altijd een directe collega of je baas kunt raadplegen, je vraag ook online kunt stellen om direct antwoord te krijgen.’ Wijzend op zijn oude pet zegt hij:‘De hoeveelheid kennis is wel toegenomen, maar het hoofd van de dokter is niet groter geworden. En je wilt wel dat die kennis wordt gebruikt.

Fitheidsmeter

‘Zelf draag ik tegenwoordig een fitheidsmeter’, zegt hij wijzend op zijn zwarte polsbandje.‘Dit ding registreert je hartslag, de hoeveel passen je hebt genomen, je slaapritme en zo meer. Je kunt het overal kopen, maar wij leveren er een coach bij. Ik dacht altijd dat ik best veel liep, maar dat viel tegen. Tienduizend stappen is de norm, maar ik haalde de tweeënhalfduizend niet eens. Mijn coach adviseerde me de auto voortaan een paar straten verderop te parkeren. Dat doe ik sindsdien. En nu ik erop let, haal ik wel zesduizend stappen per dag.’

Als hij zijn bootje weer aanmeert, vertelt Schimmel dat hij’s middags een lezing moet houden op een seminar van het AMC. Hij zou er met de boot heen kunnen. Of lopend.‘Dat zal er wel niet in zitten’, zegt hij lachend.

Bron: Het Financieele Dagblad

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht