1. In zicht voorkomen van langdurig verzuim

In.zicht: voorkomen van langdurig verzuim

De meeste medewerkers die zich ziek melden, gaan na een paar dagen weer aan de slag. Als het langer duurt, is het belangrijk om te weten wat er speelt. Zodat je kunt afwegen om iemand versneld op te laten roepen door de bedrijfsarts bijvoorbeeld. Of juist uit te nodigen voor een goed gesprek met de leidinggevende. In.zicht van Arbo Unie, een unieke innovatieve kennistool met voorspellend vermogen, geeft hierover direct online advies. Hoe werkt het?

Het principe van In.zicht is eenvoudig: een medewerker die zich heeft ziekgemeld vult online een korte vragenlijst in: over wat er aan de hand is, de verwachte verzuimduur en of er al contact is geweest met de leidinggevende. De vertrouwelijke antwoorden koppelt Arbo Unie aan de historische verzuimdata van de organisatie én de branche. Het gerichte advies dat daaruit volgt, is een betrouwbare voorspeller voor dreigend langdurig verzuim. De medewerker kan daardoor gericht en adequaat geholpen worden. En de werkgever kan al in een vroeg stadium vernemen welke ondersteuning nodig is om mogelijk langdurig verzuim te voorkomen.

Snel ingrijpen

Ernst Lutgert, als bedrijfsarts nauw betrokken bij de ontwikkeling van In.zicht, geeft een voorbeeld: “Stel dat iemand klachten heeft aan zijn gewrichten en uit de historische bedrijfs- en branchegegevens blijkt dat dergelijke klachten voor medewerkers in dezelfde leeftijdscategorie een voorbode kunnen zijn voor dreigend langdurig verzuim. Dat is dan reden om iemand versneld op te roepen bij de bedrijfsarts, zodat die tijdig kan ingrijpen om erger te voorkomen. Maar iemand die vanwege een conflict met een collega verzuimt, heeft in eerste instantie weinig te zoeken bij de bedrijfsarts. Dan kun je als leidinggevende beter snel zorgen voor een goed gesprek tussen de betrokkenen. Dat gerichte advies komt uit In.zicht naar voren.”

Beter selecteren

De ervaring bij de eerste grote werkgever in Nederland die met In.zicht werkt is positief. Ernst: “Met In.zicht hebben ze een instrument in handen dat medewerkers en leidinggevenden perfect helpt om de eigen regie te nemen bij verzuim. Bovendien is het een voordeel dat je met In.zicht gericht kunt adviseren. Er gaat een preventieve werking van uit. Als je snel weet wat er speelt, kun je bijvoorbeeld bij beginnende fysieke klachten vaak nog voorkomen dat ze erger worden. En ook bij verzuim vanwege psychische klachten is de medewerker er meestal bij gebaat als de werkgever daar snel aandacht aan schenkt. In.zicht helpt de effectiviteit van de verzuimaanpak te vergroten en het verzuim te verlagen. En wat net zo belangrijk is: medewerkers voelen zich goed geholpen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over In.zicht en wat deze kennistool voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of bel met onze klantenservice via (088) 27 26 100.

In.zicht

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht