1. Internationale dag van de Slaap - Tips dag 2

Internationale dag van de Slaap - Tips dag 2

Digi-detox voor het slapen gaan

Wat wij tegenwoordig ‘s avonds doen is eigenlijk heel onnatuurlijk. Laten we ons eens verplaatsen naar het einde van de 19e eeuw. Kunstlicht was nog niet uitgevonden  – om over moderne elektronica nog maar te zwijgen – en dus zat er ‘s avonds maar één ding op: tot rust komen wanneer het donker werd. Misschien stookten ze nog even een vuurtje, dronken ze nog wat in de schemering, maar verder hadden ze weinig prikkels te verwerken. Ze namen rust, simpelweg omdat het niet anders kon.

Tuurlijk, feit is dat we in een andere tijd leven. We hébben kunstlicht. We hébben televisie. We hébben allemaal een computer. En het aantal smartphones in Nederland tikt de 10 miljoen al bijna aan, dus die hebben we ook bijna allemaal. Het is er, daar kunnen we niet omheen. Waar we echter wél invloed op hebben, is hoe we er mee om gaan. Zeker vlak voor de nachtrust. Televisie en mobiele apparatuur zorgen enerzijds voor een overdaad aan prikkels. Anderzijds zijn het allemaal bronnen van licht. Met name het blauwe licht (dat onze hersenen interpreteert als daglicht) van deze apparaten remt de aanmaak van melatonine: het hormoon dat helpt bij het sneller in slaap vallen.

Aan de slag

Laat vanavond zo’n twee uur voordat je gaat slapen je mobiele telefoon, iPad en computer voor wat ze zijn. Kijk liever ook geen tv meer. Klets in plaats daarvan wat met je partner, luister naar muziek, of blader door wat tijdschriften. Met andere woorden, bouw je activiteitenniveau langzaam af.

Slaap lekker!

P.S. Morgen ontvang je opnieuw tips. Dan gaan we verder in op het afbouwen van activiteiten richting het moment van gaan slapen en het belang van een slaapritueel.

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie je organisatie kan ondersteunen bij het verkleinen van de risico’s en gevolgen van slaaptekort? Neem dan contact op met Wendel Post via 06 5250 1291 of wendel.post@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar Nieuwsoverzicht