1. Internationale dag van de Slaap - Tips dag 3

Internationale dag van de Slaap - Tips dag 3

Zorg voor regelmaat

Je hebt vast wel eens gehoord van de biologische klok. Iedereen heeft een biologische klok. De biologische klok bevindt zich in je hersenen en zorgt ervoor dat verschillende processen in je lichaam geregeld worden, waaronder het slaap-waakritme. Je biologische klok werkt het beste bij regelmaat. Help je biologische klok daarom een handje door ritme aan te brengen door elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Af en toe een keer laat naar bed kan geen kwaad, maar voorkom zeker grote wisselingen in je bedtijd. Ook lang uitslapen kun je beter niet doen, dit kan je ritme weer verstoren. Wijk in het weekend maximaal 2 uur van deze tijden af.

Daarnaast is het belangrijk om ‘s avonds toe te werken naar het moment dat je gaat slapen. Een aantal decennia geleden bouwden mensen op een natuurlijke manier hun activiteitenniveau af. Op een gemiddelde avond kwamen mensen thuis van hun werk, gingen eten, praatten wat met elkaar, lazen misschien een boek en gingen slapen. Vergelijk dat eens met onze avonden nu: we doen snel nog even boodschappen, kijken tv, we werken nog wat e-mails weg voor ons werk en kijken om de haverklap op onze telefoon of we nog berichtjes hebben. Ondertussen draaien we nog een was of doen andere huishoudelijke klusjes en tegen de tijd dat we naar bed gaan staan onze hersenen en ons lichaam nog helemaal niet in de ruststand.

We raden je aan om heel bewust aan de slag te gaan met het afbouwen van je activiteitenniveau en een slaapritueel in te voeren. Een slaapritueel bestaat uit een aantal vaste gewoonten die je dagelijks uitvoert voor het slapen gaan. Dat is goed voor de voorspelbaarheid maar ook voor de herkenbaarheid, geestelijk en lichamelijk. We leren de routine herkennen en ons lichaam weet na een tijdje instinctief wanneer het tijd is om moe te worden. Je zult merken dat je hier na verloop van tijd aan went.

Aan de slag

Zorg dat je de rest van deze week dagelijks, maar ook daarna, om dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer opstaat. En sluit vanaf vandaag iedere avond af met een slaapritueel. Misschien doe je dat onbewust al: de kamer nog even opruimen, de afwasmachine aanzetten, een rondje door het huis maken om af te sluiten, de verwarming laag zetten, de lichten uitdoen. Wellicht vind je het prettig om voor het slapengaan te douchen, of om nog even iets warms te drinken. Vervolgens tandenpoetsen en naar bed. Misschien lees je nog even in een boek. Voor welk ritueel je ook kiest, voer het iedere dag rustig en in dezelfde volgorde uit.

Slaap lekker!

P.S. Morgen ontvang je opnieuw tips. Leer dan hoe een gezonde nachtrust al begint bij het opstaan.

We weten dat mensen die goed slapen en gezond leven, lekker in hun vel zitten, beter presteren en optimaal inzetbaar zijn. Hoe stimuleer je dat op een positieve manier? Meer weten over verandering van gedrag en hoe bijvoorbeeld Polshoogte, workshops of een PMO daarbij kunnen helpen? Neem dan contact op met vitaliteitscoach Rita Paijmans, rita.paijmans@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar Nieuwsoverzicht