1. Maak afspraken over de ramadan

Maak afspraken over de ramadan

Dit jaar begint de ramadan op 18 juni, drie dagen voor de langste dag. Dat betekent dat medewerkers die in deze periode vasten, zich dagelijks bijna 17 uur van eten en drinken onthouden. Vanuit de islamitische geloofsovertuiging is het belangrijk om mee te doen, maar de ramadan brengt ook gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer met zich mee, en verhoogt bestaande gezondheidsrisico’s. Hoe ga je daar als werkgever mee om?

Zeker aan het begin van de ramadan moeten lichaam en geest wennen aan de onthouding die de ramadan vereist. Hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten en een algemeen gevoel van onbehagen komen dan vrij veel voor. Niet eten en drinken heeft daarnaast invloed op hoe alert mensen zijn, en kan daardoor tot onveilige situaties leiden.

Diabetes en ramadan

Nog ingewikkelder ligt het als medewerkers al gezondheidsklachten hebben. Veel moslims zien medicijngebruik al als het verbreken van vasten, soms tot en met oog- en oordruppels of een inhalator. Gelukkig kan medicatie vaak worden uitgesteld tot na zonsondergang. Maar als iemand bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatklachten heeft, zijn de risico’s moeilijker te ondervangen. Hoewel de koran mensen met een chronische ziekte vrijstelling geeft van de ramadan, kiezen veel patiënten er toch voor om te vasten. Zij lopen daardoor extra risico op ernstige verstoringen in de bloedsuikerspiegel, die in het ergste geval tot een beroerte of coma kunnen leiden.

Maak goede afspraken

Voor een werkgever is het goed om bedacht te zijn op de gezondheidsklachten waarmee medewerkers, ook de gezonde, tijdens de ramadan te maken kunnen krijgen. Laat je daarom voorlichten door de bedrijfsarts, breng in kaart welke medewerkers meedoen en maak goede afspraken met hen. Geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra vrije dagen op te nemen of tijdelijk andere werkzaamheden uit te voeren als hun reguliere werk tot veiligheidsrisico’s leidt als de concentratie even verslapt. Wijs medewerkers die al gezondheidsklachten hebben, erop dat ze niet verplicht zijn om mee te doen met de ramadan. En willen medewerkers toch vasten, zorg dan dat ze de bedrijfsarts snel weten te vinden als zich problemen voordoen, en andersom. Zo kom je samen goed de ramadan door.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht