1. Niemand wil ziek worden van werken

Niemand wil ziek worden van werken

In Nederland is ruim 35 procent van het verzuim werkgerelateerd. Een duidelijk signaal dat we toch nog niet zo goed in staat zijn de risico’s die werken met zich meebrengt, te onderkennen en te ondervangen.

risico inventarisatie en evaluatie

Gevaarlijke stoffen

Een belangrijk preventie-instrument voor organisaties is de risico-inventarisatie en evaluatie. Hierin worden systematisch de gezondheidsrisico’s voor alle functie en functiegroepen in kaart gebracht. Wist je bijvoorbeeld dat één op de zes werkenden het risico loopt om ziek te worden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk en dat hier jaarlijks zo’n 150.000 verzuimdagen aan toegeschreven worden? Gevaarlijke stoffen worden vaak geassocieerd met de industrie maar bijvoorbeeld dieselmotoremissie (een giftig mengsel dat vrijkomt bij de verbranding van dieselolie) kom je ook in havens, in de bouw, de agrarische sector en het transport tegen. Uitlaatgassen worden regelmatig onderschat, en ontbreken vaak in een RI&E, omdat we het gebruik van dieselmotoren zo vanzelfsprekend vinden.

Whitepaper Gezondheidsrisico’s beperken met behulp van een RI&E

Arbo Unie heeft een whitepaper gemaakt waarin de drie belangrijkste oorzaken van werkgerelateerd verzuim onder de loep zijn genomen; rugklachten, werkstress en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Arbo Unie specialisten Stefaan Visser (senior ergonoom), Jan van den Hoogen (strategisch arbeids- en organisatieadviseur) en Rimke Kerkhoff (arbeidshygienist en veiligheidsdeskundige) hebben aan deze whitepaper meegewerkt. Per onderwerp is een aantal tips opgesteld waar je direct mee aan de slag kunt. De whitepaper is voor iedereen gratis te downloaden op deze pagina.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie kan helpen niet alleen te voldoen aan de wettelijke arboverplichtingen, maar de RI&E écht in te zetten als verbeterinstrument? Neem dan contact op met senior veiligheidskundige Louis de Jong: louis.de.jong@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht