1. Nominaties Overheidsmanager van het jaar 2016 bekend

Nominaties Overheidsmanager van het jaar 2016 bekend

De jury heeft veel goede nominaties voor de Overheidsmanager van het Jaar 2016 ontvangen. Na intensief juryberaad zijn drie finalisten gekozen. De winnaar van de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2016 wordt op 14 november a.s. bekend gemaakt in de Ridderzaal te Den Haag. Het thema dit jaar is ‘Sturen zonder strepen’. De Hans Dijkstal Award wordt uitgereikt aan Ton Annink. Deze bijzondere prijs wordt voor de 2e keer uitgereikt.

De drie finalisten zijn:

  • Piet Sennema, Secretaris-directeur Waterschap Aa en Maas
  • Monique Vogelzang, Inspecteur Generaal van het Onderwijs
  • Arre Zuurmond, Ombudsman regio Amsterdam

De jury over Piet Sennema

Een authentieke overheidsmanager die een grote omslag in zijn organisatie heeft weten te realiseren. Hij betrekt bij dit soort grote opgaven zijn omgeving binnen en buiten de organisatie. Hij staat bekend om zijn mensgerichte aanpak en laat mensen binnen de gestelde kaders veel vrijheid. Hij heeft zijn organisatie een schwung gegeven in tijden van verandering en transitie.

De jury over Monique Vogelzang

Een overheidsmanager die niet hiërarchisch werkt in een hiërarchische omgeving. Zij is een verbinder pur sang en een voorloper in de discussie over kansongelijkheid in het onderwijs. Samen met haar team heeft zij dit thema stevig geagendeerd. Het is bijzonder dat ze door haar eigen ‘veld’ is genomineerd. Ze speelt een grote rol in het vernieuwen van het toezicht.

De jury over Arre Zuurmond

Een overheidsmanager die de maatschappelijke opgave centraal stelt en doelen bereikt door op een vernieuwende manier te werken. Dit doet hij door zelf te ondernemen en zich te verdiepen in de doelgroepen waar hij voor werkt. Hij wacht niet op klachten, maar spoort ze zelf op. Hij stelt daarbij zijn medewerkers in staat zelf beslissingen te nemen en stuurt niet aan vanuit een hiërarchische lijn.

De jury, onder voorzitterschap van Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, is onder de indruk van de kandidaten. De kandidaten vullen ieder het thema ‘Sturen zonder strepen’ op een eigen manier in door vernieuwende werkwijzen door te voeren, medewerkers beslissingsvrijheid te geven en niet te standaard te werken vanuit de hiërarchische lijn. Allen staan voor vernieuwing binnen hun organisatie en werkterrein.

Over de verkiezing

De Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar organiseert de uitreiking van de Overheidsawards in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, EY, Conclusion, Arbo Unie, Handvest Publiek Verantwoorden, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Kring van Provinciesecretarissen, Grand Hotel Huis ter Duin, Binnenlands Bestuur en Publiek Denken. Tijdens deze avond worden de Awards uitgereikt aan de Overheidsmanager en Overheidsorganisatie van het Jaar 2016. Ook de finalisten voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt.

Arbo Unie ondersteunt verkiezing

Arbo Unie is een moderne, landelijke dienstverlener in de bedrijfsgezondheidszorg. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Talentontwikkeling en waardering zijn daarbij bepalende factoren. Daarom ondersteunen wij de verkiezing van Overheidsmanager van het Jaar van harte, omdat het treffend zichtbaar maakt waar aandacht voor talent toe leidt.

Eerdere Overheidsmanagers van het Jaar

José Manshanden, Maarten Hajer, Leon van Halder, Hilde van der Meer, Peter Teesink, Hetty Linden, Erik Heijdelberg, Bert Keijts, Maureen Sarucco, Geert Blijham, Martin van Rijn, Pieter Cobelens, Nico Laagland, Roelof Kruize, Jenny Thunnissen, José Hilgersom, Peter van Zunderd, Erry Stoové en Herma Rappa. Oeuvreprijs Hans Dijkstal Award 2012: Wim Kuijken

Bron: Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht