1. Oranjekoorts leidt niet meer tot extra verzuim

Oranjekoorts leidt niet meer tot extra verzuim

De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.

Dat stelt onder andere arbodienst ArboUnie op basis van de ervaringen met eerdere sportevenementen met groot Nederlands succes, zoals het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) en de Winterspelen in Sotsji (2014). Zij voorziet geen extra verzuim rond het duel Nederland-Australië, dat woensdagavond om 18.00 uur begint. De verkeersdiensten verwachten wel een avondspits die al om 14.00 uur 's middags begint.Volgens de arbodienst is de tijd van meer ziekmeldingen bij wedstrijden van Oranje voorbij.

Tijdens het EK voetbal in Portugal in 2004 werd volgens ArboNed op de eerste wedstrijddag van Oranje een 19 procent hoger ziekteverzuim geconstateerd. Sindsdien werd werk gemaakt van verzuimbestrijding. ''Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd'', aldus ArboNed.

Volgens Arbo Unie blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken. ''Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie'', zegt Yvonne Kersten namens Arbo Unie.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht