1. Het verlanglijstje van werkend Nederland

Het verlanglijstje van werkend Nederland

Net als Sinterklaas vindt 1 op de 3 Nederlanders het geen enkel probleem om na de pensionering nog een tijdje door te werken.
Dat blijkt uit onderzoek dat Arbo Unie in november onder werkend Nederland uitvoerde. Gevraagd werd naar de bereidheid om na de pensioendatum door te werken. En, niet onbelangrijk, onder welke voorwaarde men dat wil.

Optimale inzetbaarheid van werknemers wordt mede door de vergrijzing en de verhoging van de pensioenleeftijd een steeds belangrijker onderwerp in Nederland.

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is het antwoord op de vraag of men weet wanneer men met pensioen gaat. 1/3 van de werknemers boven de 50 jaar en ouder weet namelijk niet wanneer hij of zij met pensioen gaat. Dit terwijl het pensioen binnen 15 jaar realiteit zal zijn.

Het meest opvallend is dat 50-plussers vaker bereid zijn na de pensioendatum door te werken dan de jongere generatie. Vrouwen willen vaker direct stoppen met werken bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De verschillen tussen de branches zijn niet groot. Opvallende uitzondering is de zorgsector. In deze sector is de bereidheid om langer door te werken opvallend laag. "Deze uitkomst vinden we overigens ook terug in eerdere door Arbo Unie uitgevoerde onderzoeken in de zorgbranche", concludeert Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige van Arbo Unie.

Arbo Unie roept werkgevers op om tijdig het gesprek aan te gaan met werknemers over het door kunnen werken tot hun pensioen of zelfs daarna. Vraag mensen naar wat ze gaan doen om dat te bereiken en hoe ze daarin gefaciliteerd willen worden of wat op hun verlanglijstje staat.

Om langer door te kunnen werken hebben werknemers wel enkele wensen op hun verlanglijstje staan. Waar het werknemers primair om gaat in de discussie over langer doorwerken, is hun behoefte aan flexibiliteit en meer tijd voor zichzelf. Dit vraagt met name om andere vormen van arbeidscontracten. Vormen met flexibele begin- en eindtijden en werkweken van minder dan 40 uur of het werken gedurende een bepaalde periode in het jaar.

Het is opmerkelijk dat veel zaken op het verlanglijstje passen in het thema Het Nieuwe Werken: ‘’werken waar en wanneer je maar wilt". Opvallend is de moeiteloze aanpassing van oudere werknemers en de flexibiliteit waarmee ze de nieuwe tijdsgeest omarmen. "Wellicht putten zij inspiratie uit Sinterklaas. Deze goedheiligman past Het Nieuwe Werken al een eeuwigheid toe: hij werkt buiten kantooruren, zal nooit in de file staan omdat hij te paard over de daken reist en werkt, ondanks zijn leeftijd, een paar maanden per jaar en daarna kan de mijter weer af", voegt Jan van den Hoogen er met een glimlach aan toe.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht