1. Minder werkstress met online en face-to-face behandeling

Minder werkstress met online en face-to-face behandeling

Werkstress vraagt als opkomende beroepsziekte steeds meer aandacht van werkgevers. Arbo Unie, landelijke dienstverlener in de bedrijfsgezondheidzorg, introduceert een vernieuwend combinatieprogramma’s voor de behandeling van mentale klachten.

Het behandelprogramma biedt het beste van twee werelden:  de persoonlijke aandacht van een behandelaar én de inzet van online eHealth programma’s. Juist deze combinatie van online en face to face behandeling van werkenden biedt uitkomst bij het sneller vergroten van de mentale fitheid.

Succesvolle combinatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een online behandelprogramma goed werkt bij kortdurende behandeling van mentale klachten. Juist de combinatie met de persoonlijke aandacht van een behandelaar maakt dit programma van Arbo Unie effectief. ‘Werknemers kunnen direct aan de slag op een moment dat hen past. De persoonlijke gesprekken bieden daarbij extra ondersteuning. Hierdoor wordt in kortere tijd resultaat behaald. Er is minder fysieke behandeltijd nodig en daarmee ook minder reistijd. Deze moderne combinatie zal een steeds frequenter toegepaste werkvorm worden’, zo verwacht Rob de Leeuw, manager Interventies bij Arbo Unie.

Betrokkenheid en maatwerk

Gedurende  een aantal weken gaat de werknemer zelf aan de slag met het eHealth programma.  Tussendoor heeft hij een aantal keren direct contact met de behandelaar. Routineaspecten van een behandeling worden op die manier door de werknemer zelf ter hand genomen. Daardoor kan de behandelaar juist aandacht geven op onderdelen waar dat nodig is. ‘Dat levert een vergrote betrokkenheid van de werknemer op en biedt tegelijkertijd meer ruimte voor maatwerk in de persoonlijke behandeling.’, aldus Rob de Leeuw.

Regie in eigen hand

Er zijn al verschillende online programma’s ontwikkeld, alleen de combinatie met een face to face behandeling wordt in de kortdurende behandeling van werknemers nog niet vaak toegepast. Door deze manier van werken hebben werknemers zelf de regie in handen om met de programma’s aan de slag te gaan. Jorne Grolleman, directeur Mentalshare: ‘De online programma’s van Mentalshare, die Arbo Unie inzet in haar combinatieprogramma, zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut en richten zich op mentale fitheid, de aanpak van somberheidsklachten en omgaan met (werk)stress. Oefeningen, filmpjes, tests en tips zorgen voor ondersteuning. Naast de effectiviteit van de behandeling, draagt de aanpak ook bij aan lagere kosten per behandeling in Nederland.

Bron: Arbo Unie 2014

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht