- Werkgever
- Het laatste nieuws van Arbo Unie
- Rapport Arbeidsinspectie over gevaarlijke stoffen op werk meer aandacht voor bescherming medewerkers is noodzakelijk
Rapport Arbeidsinspectie over gevaarlijke stoffen op werk: meer aandacht voor bescherming medewerkers is noodzakelijk
Elk jaar overlijden er ongeveer 4.100 mensen door beroepsziekten. Daarvan overlijden er bijna 3.000 door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deze cijfers publiceerde de Arbeidsinspectie onlangs in een rapport over de omgang met gevaarlijke stoffen op de werkvloer. De inspectie concludeert dat bedrijven meer aandacht moeten besteden aan het beschermen van hun personeel dat met gevaarlijke stoffen werkt. De gezondheidsschade die door het werken met gevaarlijke stoffen kan ontstaan, wordt regelmatig onderschat. Dit komt omdat medewerkers vaak niet direct ziek worden. De gezondheidsschade openbaart zich vaak pas na jaren.
Regels voor werken met gevaarlijke stoffen
Sommige stoffen zijn schadelijk voor mensen. Ze kunnen explosief, giftig of kankerverwekkend zijn. Wie met deze gevaarlijke stoffen werkt, moet zichzelf en anderen beschermen tegen de gevaren daarvan. Daarom zijn er regels voor bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken, vervoeren en opslaan. Ook zijn er regels die medewerkers moeten beschermen tegen gevaarlijke stoffen zoals asbest of zuren.
Zo bescherm je jouw medewerkers tegen gevaarlijke stoffen
Als werkgever/leidinggevende heb je een belangrijke rol in de bescherming van je medewerkers. Wat zit er bijvoorbeeld in de spuitbus of lijm waarmee medewerkers werken? En kunnen medewerkers de etiketten goed interpreteren? Met onderstaande handvatten bescherm je jouw medewerkers optimaal.
- Breng de risico's in kaart en bepaal de maatregelen: breng in kaart welke veiligheidsrisico’s er binnen de organisatie zijn met een risico-inventarisatie en -evaluatie. Heb je helder wat de risico’s zijn, dan kun je de aanpak bepalen. Denk aan het vervangen van bepaalde stoffen of het nemen van technische maatregelen zoals het plaatsen van een goede afzuiging.
- Voorlichting aan medewerkers: breng jouw medewerkers op de hoogte van de gevaren van werken met gevaarlijke stoffen. Waar kunnen ze op letten en wat kunnen ze zelf doen ter bescherming?
- Faciliteer de juiste bescherming: geef jouw medewerkers de juiste beschermende kleding en middelen. Denk hierbij aan maskers of handschoenen.
- Tussentijds keuren: sommige stoffen geven direct gezondheidsklachten, anderen verergeren na langdurige blootstelling. Laat je medewerkers zich regelmatig keuren. Een keuring signaleert gezondheidseffecten.
Ondersteuning bij gevaarlijke stoffen
Wil je veilig en verantwoord blijven ondernemen, dan is het belangrijk om de juiste aanpak te kiezen. Onze specialisten hebben een unieke combinatie van toxicologische, arbeidshygiënische en medische kennis waardoor ze de risico’s voor de bedrijfsvoering goed in kaart kunnen brengen. Een arts en arbeidshygiënist adviseren en geven handvatten over hoe je medewerkers met de risico’s om kunnen gaan. Met hun gedegen advies minimaliseer je risico’s en zorg je ervoor dat jouw medewerkers weer veilig en gezond kunnen werken.
Meer informatie
Wil je meer weten over veilig werken met gevaarlijke stoffen? Of heb je ondersteuning nodig in het opstellen van een risicoanalyse? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op via informatie@arbounie.nl.
Lees nog meer interessante artikelen
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Voor meer interessante artikelen, whitepapers, podcasts en meer.