1. Re integratie na kanker vraagt om speciale zorg

Re-integratie na kanker vraagt om speciale zorg

Elk jaar krijgen in Nederland 40.000 werkenden de diagnose kanker. Een ernstige ziekte die gelukkig in toenemende mate te genezen is of chronisch wordt. Steeds meer mensen die getroffen zijn door deze ziekte, keren terug op de werkvloer. En dat is niet altijd makkelijk. Gespecialiseerde bedrijfsartsen helpen werkgevers en werknemers om de zakelijke en de zorgaspecten in de juiste balans te houden.

“Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, krijgen een enorme schok te verwerken”, vertelt Ewa Dijkman, een van de bedrijfsarts-consulenten oncologie van Arbo Unie. “Werken zit er dan niet in en medewerkers zijn doorgaans lange tijd uit de roulatie. Gelukkig keren zij ook steeds vaker terug. De re-integratietrajecten verschillen uiteraard per persoon en per behandeling, maar we weten dat het een gunstig effect heeft als iemand zo vroeg mogelijk weer actief wordt. Dus weer gaat sporten, sociale contacten onderhoudt en gaat werken. Bij dat laatste ondersteunen wij collega-bedrijfsartsen en we gaan regelmatig ook rechtstreeks met werkgevers in gesprek. Uiteraard met inachtneming van ons beroepsgeheim.”

Extra schakel

Bedrijfsarts-consulenten oncologie zijn een belangrijke schakel bij de revalidatie en re-integratie van kankerpatiënten. Ze zijn schaars, maar Arbo Unie heeft in elke regio zo’n specialist beschikbaar. Ewa: “We helpen bijvoorbeeld de psychische en lichamelijke belastbaarheid van een medewerker met kanker te bepalen. Daarnaast bespreken we met werkgevers hoe ze in dat re-integratieproces om kunnen gaan met medewerkers die kanker hebben of gehad hebben en worstelen met allerlei emoties. Het zit nog in de taboesfeer. Sommige werknemers die net de diagnose hebben gekregen, willen het hun werkgever uit angst of schaamte niet vertellen. Toch adviseren wij hun de diagnose met hun werkgever te bespreken.”

Juiste perspectief

Andersom vinden werkgevers en collega’s het ook moeilijk om hun houding te bepalen tegenover een ernstig zieke collega. “Wat kun je wel en niet vragen? De sociale omgeving heeft al gauw de neiging om te zeggen: ‘Neem de tijd, ga alleen nog dingen doen die je leuk vindt.’ Maar juist patiënten met slechte vooruitzichten willen vaak weer aan het werk. Omdat ze in hun vak nog iets willen betekenen en op die manier in een stimulerende sociale omgeving bezig kunnen zijn. Of om even uit de rol van patiënt te stappen. Het is belangrijk om de emoties en behoeften van medewerkers met kanker in het juiste perspectief te plaatsen. Ook daar kunnen wij toegevoegde waarde bieden.”

Meer weten?

Meer weten over ondersteuning die de bedrijfsarts-consulenten oncologie van Arbo Unie kunnen bieden? Neem dan contact op met Ewa Dijkman (ewa.dijkman@arbounie.nl), Lidwien van Keep (lidwien.van.keep@arbounie.nl), Eric Velzing (eric.velzing@arbounie.nl) of Els Hoeksema (els.hoeksema@arbounie.nl).

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht