1. Risicoloos werken op hoogte

Risicoloos werken op hoogte?

Werkgevers en werknemers in Nederland worden steeds bewuster van de risico’s van werken op hoogte. Dat kan namelijk bijzonder impactvol zijn. Gemiddeld overlijden er in Nederland jaarlijks 18 werknemers door een val tijdens het werk. Daarnaast worden er jaarlijks gemiddeld 1.230 werknemers opgenomen in het ziekenhuis. Verder zijn er nog vele duizenden werknemers die, al dan niet gewond, zich na het vrijkomen met de schrik toch ziek melden.

Geringe hoogtes

In de arbowetgeving wordt werkgevers de verplichting opgelegd om vanaf een werkhoogte van 2,5 meter maatregelen te nemen om valgevaar te voorkomen. De ervaringscijfers leren echter dat ook vanaf een aanzienlijk lagere hoogte een val of misstap behoorlijke gevolgen kunnen hebben. Het hoeft niet alleen een dakdekker of een steigerbouwer te zijn die zo iets overkomt.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft recent een advies aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met als conclusie dat er geen veilige ondergrens voor het vallen van hoogte is te geven. Dat betekent bewustwording van werkgevers en werknemers dat ook werken op hoogtes lager dan 2,5 meter risico’s kan meebrengen en dat ook in dat geval maatregelen nodig zijn. Het volledige rapport van de Gezondheidsraad is hier te downloaden.  

Risicoinventarisatie

Een goede start is het halve werk: maak een Risico-inventarisatie voor ‘Werken op hoogte’. De adviseurs van Arbo Unie helpen u hier graag bij en adviseren u ook bij complexe situaties inzake valbeveiliging. 
Voor meer informatie neemt u contact op met Fred van Kolck, Arbeidhygiënist,  via fred.van.kolck@arbounie.nl

Bron: Arbo Unie, 2014
 

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht