1. Tijd voor de griepprik

Tijd voor de griepprik

Elke winter wordt één op de tien mensen geveld door het influenzavirus. En dat betekent soms een week of langer in bed blijven met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. In zeldzame gevallen kan griep zelfs levensbedreigend zijn. Het is bovendien besmettelijk. De griepprik verkleint het risico om griep op te lopen en daarmee een besmettingshaard te vormen. Het vermindert ook de klachten en de complicaties van griep. Wanneer is het zinvol om uw medewerkers zo’n griepprik aan te bieden?

“Voor een werkgever kan het nooit kwaad om voorzorgsmaatregelen te treffen”, aldus bedrijfsarts Juan Bouwmans van Arbo Unie. “Mensen die een verhoogd risico lopen, worden meestal al door de huisarts opgeroepen voor een griepprik. Wie gezond is, maar in het werk veel met risicogroepen in aanraking komt, doet er goed aan óók een griepprik te halen, vooral om anderen niet te besmetten. In de gezondheids- en ouderenzorg is het heel gebruikelijk dat werkgevers hun medewerkers die mogelijkheid bieden, meestal in oktober en november. Eigenlijk is de griepprik alleen al vanwege het besmettingsrisico aan te raden voor iedereen die in zijn of haar functie met veel andere, mogelijk kwetsbare, mensen in contact komt. Of dat nu in het onderwijs, de brandweer, de luchtvaart of bij een woningbouwvereniging is.”

Meer effect met hoge opkomst

De griepprik vermindert de kans om ziek te worden met bijna 70 procent. Dat het geen honderd procent is, komt omdat er altijd verschillende varianten van het griepvirus rondwaren. Het virus muteert heel snel, waardoor de griepprik die je dit jaar haalt, volgend jaar waarschijnlijk al veel minder werkzaam is. Er worden dus ieder jaar nieuwe vaccins ontwikkeld. Juan Bouwmans: “Hoe meer mensen de griepprik halen, hoe kleiner de kans op een echte uitbraak. Daarom is het goed er extra aandacht aan te besteden. Nu zien we dat in de gezondheidszorg ongeveer 20 tot 30% van de medewerkers die een griepprik aangeboden krijgt via de werkgever, gehoor geeft aan de oproep. Het is altijd vrijwillig, en dat moet ook, het zou mooi zijn als het percentage hoger wordt, minstens vijftig procent, want dat zou het effect van het vaccinatieprogramma verhogen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je medewerkers de griepprik aan te bieden? Neem dan contact op met ons team van Keuringen via mijnafspraken@arbounie.nl of bel naar (088) 27 26 022.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht